Dr. Kurtagić-Pepić: Imamo slučajeva pacijenata koji su opet oboljeli od COVID-19

Specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dr. Emina Kurtagić-Pepić kazala je kako je došlo do porasta oboljelih u Kantonu Sarajevo i većinom je riječ o porodičnim klasterima i da su se te osobe već nalazile u izolaciji. Ipak, upozorava, potreban je oprez.

Smatra kako je do skoka oboljelih došlo nakon zimskog raspusta, ali i zbog većeg broja gostiju koji su došli iz vana. Sedmodnevna incidenca je 280 na 100.000 stanovnika.

“Mislim i da su se građani malo opustili. Najčešće se radi o ljudima koji su u BiH, ali se ne isključuje ni mogućnost kontakta sa strane. Ne evidentiramo nikakvu značajnu promjenu neke simptomatologije, svako pojedinačno reaguje na različite načine, ovisno od imunološkog sistema”, kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Istakla je kako pacijenti koji prebole Covid-19 prilično dugo zadrže simptome u smislu umora, malaksalosti, bolova u mišićima do nekih neuroloških problema.

“Imamo oduzetost jedne strane, imamo slučaj da je pacijentica rekla da je počela pisati lijevom rukom itd. To je dokaz da korona virus pokazuje afinitet prema svakom sistemu organizma, čak je oštećen i nervni sistem. Postcovid traje do pola godine, to su pokazala istraživanja”, kazala je.

Navela je kako je Zavod za javno zdravstvo KS radio istraživanje – testiranja krvi na antititjela te da je utvrđeno da osobe koje su imale blažu kliničku sliku kraće zadržavaju antitijela nego one koje su imale srednje tešku sliku.

“Imamo slučajeva pacijenata koji su opet oboljeli. S tim da moram napomenuti da nemamo evidentiranu sezonsku gripu, da su to slučajevi koji su ljetos bili pozitivni, ali potrebno je uraditi potpunu kliničku sliku kako bi se utvrdio virus. Način liječenja je isti”, kazala je.

Kada je riječ o djeci, istakla je kako imaju sistem praćenja gdje se evidentiraju sva djeca koja obole, te da ona najviše pripadaju porodičnim klasterima.

Nagli porast zaražene djece koronavirusom u BiH!

“Nemamo porasta slučajeva kod djece i nema potrebe da se uvode nove mjere. Do sada je procenat obolijevanja djece četiri posto i zato smo krenuli s nastavom”, rekla je Kurtagić-Pepić.

Govoreći o novim sojevima, rekla je da svaka promjena domaćina dovodi do mutacije i da je razlika ta što se brže širi, ali je izgubio na zamaju.

“Broj oboljelih jeste povećan, ali klinička slika nije ozbiljna. Možda i ovaj porast kod nas ima razloga u tome. Ima razloga za oprez”, upozorila je.

Naglasila je kako Zavod za javno zdravstvo KS zagovara imunizaciju kao najbolji oblik zaštite te da se napravili plan i educirali kadrove.

100.000 doza vakcine protiv koronavirusa stiže u Sarajevo!

“Prvo idemo sa zdravstvenim radnicima, prioritetne grupe su već određene, onda idu starački domovi to su osobe iznad 70 godina. Vjerujem ako Bog da, ja sam optimista, da ćemo imati predispozicije i za imunizaciju osoba koje se bave pojedinim zanimanjima, pogotovo osoba koje rade s ljudima bilo da je riječ o policiji, novinarima itd. Optimista sam”, istakla je.

Dr. Kurtagić-Pepić kazala je kako se svi oni koji su prebolovali korona virus prije šest mjeseci trebaju vakcinisati, ali preporučuje da se uradi test na antitijela i ukoliko ima Igg tijela veća od jedan, onda mogu sačekati još neki period.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79