Dr Pelemiš: Oni koji se vraćaju iz inostranstva mogu da RAZNESU KORONU

Sada imamo zatišje epidemije, ali lično ne vjerujem da će ono dugo trajati, najvjerovatnije manje od mjesec dana. Ne zabrinjava me toliko početak školske godine koliko povratak studenata, kod kojih se, ipak, ne može računati na disciplinu kao kod đaka. Ozbiljno bi trebalo razmisliti da se ispiti, kao i u razvijenim zapadnim zemljama, organizuju onlajn – rekao je za prof. dr Pelemiš.

Kako piše Telegraf, značajnijeg popuštanja epidemijskih mjera zbog korona virusa bar za sada, neće biti. Neće biti uveden ni obavezni PCR test ili karantin po povratku sa ljetovanja u državama koje imaju nepovoljniju epidemiološku situaciju.

Za uvođenje karantina, koji bi mogao da zamijeni negativan PCR test po povratku u zemlju, među članovima Kriznog štaba ne postoji konsenzus. Taj prijedlog je, jednom već “bio na stolu”, ali nije “prošao”, i ako ne dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije vjerovatno neće ponovo biti razmatran.

Pojedini članovi Kriznog štaba, iz medicinskog dela, uvjereni su da bi uvođenje PCR testa ili karantina po povratku u Srbiju, ipak, produžilo “pauzu” između ovog, koji je na silaznoj putanji, i sljedećeg talasa epidemije. Iako dva dana zaredom imamo po oko 50 pozitivnih više, procenat pozitivnosti je nizak, s obzirom na to da su za 24 sata testirane 9.932 osobe. Ali, većina se testira radi putovanja u inostranstvo.
Mjere se studljivo popuštaju

– Van Srbije je oko 30.000 ljudi, uglavnom u zemljama regiona sa mnogo više zaraženih u odnosu na broj stanovnika nego kod nas. Njihov povratak u zemlju je ozbiljan epidemiološki rizik – kaže jedan od članova Kriznog štaba.

Većina članova Kriznog štaba insistira da se mjere zabrane okupljanja ne ukidaju. Tolerisali bi, kažu, blago povećanje broja ljudi na jednom mestu, koji je sad ograničen na 10, ali svakako ne u mjeri koja bi omogućila da se u vrijeme kada inače ima najviše vjenčanja organizuju velike svadbe.

Bitno je, kažu epidemiolozi, da se miran period epidemije što duže održi, i zbog toga da bi se zdravstveni sistem odmorio prenosi Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79