Dr. Sanjin Musa: Pod zdravstveni nadzor smo stavili više od 33.000 osoba, taj broj će rasti

Dr. Sanjin Musa, rukovodioc Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je do ovog momenta testirano novih 65 uzoraka u FBiH, od čega je Vocid-19 potvrđen kod osam osoba.

– Što se tiče novih pozitivnih slučajeva, četiri su iz Konjica, jedan iz Mostara, Gruda, Goražda i Sarajeva. Do sada je u FBiH ukupno testirano 590 osoba. Covid-19 je potvrđen kod 74 pacijenta. HNK ima 32 slučaja, ZHK 11, KS deset, ZDK osam, USK šest, BPK pet, PK jedan i SBK jedan – kazao je Musa.

Ponovio je da su evidentirana tri smrtna slučaja, a naglasio je da je u FBiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33.000 osoba, te da će se taj broj u narednim danima povećavati.

– Pojačani nadzor se provodi od četvrte sedmice 2020. godine. U 11. sedmici identificirani su prvi slučajevi. U 12. sedmici nadzora u ovoj godini imali smo dva veća grupiranja i sedam manjih grupiranja. U 13. sedmici imamo nova grupisanja u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Uvezeni slučajevi su iz slijedećih zemalja: Italija, Njemačka, Srbija, Švicarska, Turska i Austrija. Najveći broj grupiranja vezan je za događaje u Konjicu, gdje do sada imamo prikupljeno 28 potvrđenih slučajeva – izjavio je Musa.

Naglasio je potrebu trijaže u svim zdravstvenim ustanovima, te da je blizak kontakt rizičan kontakt za infekciju.

– U ovom trenutku sva testiranja se dešavaju prema definiranoj definiciji slučaja. To znači da sve osobe koje imaju izražene respiratorne simptome, koji se vezuju sa zemljama u kojima dolazi do pojačanog prijenosa ove bolesti, osobe koje su bile u vezi sa potvrđenim slučajem se testiraju, kao i nejasne etilogije akutne respiratorne bolesti – izjavio je Musa.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović je kazao da je ta institucija, odnosno 86 federalnih inspektora, vrše kontrolu na 15 graničnih prijelaza i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji će raditi do 30. marta.

– Do ovog trenutka smo izrekli 17.680 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno pod mjere izolacije na 14 dana. Što se tiče ovih nadzora, sve ove podatke dostavljamo kontinuirano kantonalnim upravama policija, kantonalnim inspekcijskim organima, a svakako podatke o licima sa prebivalištem u RS-u, koji su u BiH ušli preko FBiH, također dostavljamo Inspektoratu RS-a – izjavio je Ajdinović.

Dodao je da je za 1.829 lica dostavljeni podaci Inspektoratu RS-a, a za 164 lica podaci su dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.

– Ono što u ovom trenutku mogu kazati, a opet u skladu sa podacima, je da niti jedno lice od ovih 17.680, kojima je izrečena mjera izolacije na graničnim prijelazima, ne nalazi se na onoj listi zaraženih lica koronavirusom, što dovoljno pokazuje koliko je dobro organiziran i koordiniran rad – ocijenio je Ajdinović.

Istaknuo je da je za 130 rješenja o izolaciji, koje su izdali federalni sanitarni inspektori, istekla mjera samoizolacije, kao i za 92 rješenja o mjerama izolacije koje su izdali kantonalni sanitarni inspektori u zajedničkom nadzoru na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

– U ovom trenutku, od ovog ukupnog broja, za 662 lica je istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana. Ako je istekao taj period i ako su se redovno javljali svom porodičnom ljekaru, na njih se istekom ovih 14 dana mjera izolacije više ne odnosi – izjavio je Ajdinović.

Dodao je da je FUZIP do sada zaprimio 242 zbirne službene zabilješke od kantonalnih uprava policija koje su kontrolirale poštivanje mjera, te da će protiv 58 lica biti pokrenuti prekršajni postupci.

– Nekoliko građana BiH javilo se FUZIP-u, a u vezi sa spiskom kojeg smo objavili kada su u pitanju kršenja mjera izolacije, tako da smo deset naših građana privremeno brisali sa spiska. Provest ćemo sve potrebne provjere sa kolegama iz kantonalnih uprava policija kako bi se utvrdilo da li je zaista ovih deset građana upravu kada kažu da su nastali šumovi u komunikaciji i imat ćemo podatke vrlo brzo da li se na ovih deset lica odnose ove poduzete mjere pokretanje prekršajnih postupaka – izjavio je Ajdinović.

Kazao je da svakim danom ima sve manje putnika koji ulaze u BiH preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te da je umanjen i broj ljudi koji ulaze preko ostalih graničnih prijelaza. Ukupno je 678 putnika je 25. marta ušlo u BiH.

Govoreći o kretanju djece, naročito one sa posebnim potrebama, izjavio je da se ona mogu nalaziti do 15 minuta u krugu od 100 metara od mjesta prebivališta.

– Sumnjam da će ijedan policijski službenik izreći prekršajni nalog roditelju djece sa posebnim potrebama. Ovo objašnjenje se ne odnosi na zdravu djecu – pojasnio je Ajdinović.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić je kazao da je jedini način zaštite i zaustavljanja pandemije ostanak u kuće, smanjenje kretanja i slijeđenje uputa relevantnih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije.

– Osobe starije od 65 godina, samci bez bližih srodnika, mogu se javiti lokalnoj organizaciji Crvenog križa u jutarnjim satima i dobiti potrebne informacije. Organizacija u strukturi pomaže u skladu sa svojim resursima, kapacitetima i mogućnostima. Do sada smo pružili 644 usluge za 402 osobe u FBiH. Usluge se odnose na odlazak u apoteku, odlazak u kupovinu, podjela prehrambenih i higijenskih sredstava, podjela maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava, zakazivanje termina kod ljekara, unošenje ogrijeva i slično. U strukturi je angažirano 150 uposlenih, te 352 volontera – izjavio je Hodžić.

Kuhinje Crvenog križa FBiH, dodao je, dostavljaju obroke ugroženim osobama na adrese, te da se zahvaljujući donaciji iz Turske dostavlja zaštitna oprema. Naglasio je da su uspostavljene dvije telefonske linije za pružanje psihosocijalne pomoći u periodu od 10.00 do 19.00 sati, a to su 062040653 i 0603430745.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79