Dr. Solaković upozorava: Ova hrana može ‘razrijediti vašu krv‘‘!

Emir Solaković često daje savjete o prehrani na Facebook stranici njegove Specijalne bolnice

Poznati kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković često daje savjete o prehrani na Facebook stranici njegove Specijalne bolnice. Jedan od savjeta tiče se i prehrane koja utiče na zgrušavanje krvi. Njegov post prenosimo u cjelosti:

– Znam da nikad niste čuli. Hrana može “razrijediti vašu krv”.

Znam da Ti je hirurg prije operacije zabranio jesti kinesku hranu ili preporučio izbjegavanje džumbira, bijelog luka, crnih gljiva, i masne (plave) ribe poput lososa, skuše i sardine. Istina je da sve ove vrste hrane, kao i još neke druge također predstavljaju antikoagulanse (sredstva protiv zgrušnjavanja krvi), koji mogu izrazito usporiti zgrušnjavanje krvi, odnosno blokirati supstancu zvanu tromboksan, koja potiče gomilanje i sljepljivanje trombocita, što je ključni faktor u oblikovanju krvnog ugruška.

Znam da nikad niste čuliHrana može "razrijediti vašu krv".Znam da Ti je hirurg prije operacije zabranio jesti kinesku…

Gepostet von Specijalna bolnica dr. Emir Solaković am Montag, 27. Juli 2020

Suprotno tome masna hrana poput sira i masnih mesnih odrezaka “usporava vašu krv” čineći pri tome krvne pločice ljepljivim i sklonijim zgrušnjavanju izazivajući začepljenje krvnih sudova, pojašnjava dr. Solaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79