Dr. Stevanović o ‘putu pacijenta’: Bolnička zdravstvena ustanova ne smije odbiti prijem bolesnika

U Kantonu Sarajevo godinama je na snazi pravilo koje se tiče puta pacijenta. Nije napisano, ali je kao dio zakona. Njega je osmilsila dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Dr. Dragan Stevanović oglasio se sa nekoliko pravila za “put pacijenta”, te kako kaže njima želi pomoći ministru zdravlja obzirom da i dalje postoje prepreke.

Prenosimo u cjelosti stav dr. Stevanovića.

Sva pravila su zasnovana, napominje, na odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o lječništvu,Zakona o pravima pacijenta i Osnovnim pravilima medicinske struke.
1. Sve zdravstvene ustanove su dužne da neprekidno pružaju hitnu i neodložnu medicinsku pomoć. Znači KUM, UC OBS ,Psihijatriska bolnica, Zavod za liječenje bolesti ovisnosti i HMP moraju organizovati službu za prihvat bolesnika 24 sata neprekidno 7 dana u sedmici.
2. Bolesnik se prihvata u DZ i HMP gdje se trijažira, pruža mu se neodložna pomoć vraća kući ili upućuje u bolničku ustanovu gdje mu se može pružiti definitivno zbrinjavanje a prema procjeni ljekara DZ i HMP.
3. Bolnička zdravstvena ustanova (KUM,UC OBS,Psihijatriska bolnica i Zavod za liječenje ovisnosti NE SMIJU odbiti prijem bolesnika,dužni su obaviti potrebne dijagnostičke pretrage, uspostaviti dg. započeti liječenje i donijeti nakon toga odluku o prijemu na liječenje ili bolesnika vratiti kući,po potrebi uputiti u drugu bolničku ustanovu.
4. Odgovornost za stanje bolesnika i postupak sa bolesnikom je na onoj bolničkoj ustanovi u koju je bolesnik upućen iz DZ ili HMP.

ZABRANJENO JE “ŠETANJE BOLESNIKA “IZ JEDNE U DRUGU BOLNIČKU USTANOVU SEM KADA POSTOJE STRIKTNE MEDICINSKE INDIKACIJE.

Ovo podrazumjeva potpuno pridržavanje isključivo medicinske doktrine u DZ i HMP. Ovo podrazumjeva da UKCS ( dakle Univerzitetska bolnica ) zbrinjava sve bolesnike koji su im upučeni a ne samo “tercijerni nivo” jer je često u primarnom nivou nemoguće procjeniti da li će trebati pacijentu “sekundarni” ili ” tercijerni “nivo zvrinjavanja.

Ovo podrazumjeva da OBS šalje na UKCS, Psihijatrijsku bolnicu i Zavod za liječenje ovisnosti samo one bolesnike koje zbog nedostatka odgovarajućeg stručnog kadra ili ograničenog broja kreveta ne može zbrinuti prenosi Patria.

Da još samo nešto pojasnim: Naziv Univerzitetska bolnica podrazumjeva da ta bolnica pruža usluge i sekundarnog i tercijernog nivo zdravstvene zaštite jer kroz zdravstvene studije,specijalizacije i subspecijalizacije osposobljava zdravstvene radnike za pružanje različitog nivoa i stepena složenosti u pružanju medicinskih usluga.Ne može obučiti svoje studente ako njeni doktori nemaju pacijente koje im praktično mogu pokazati npr za opšteg hirurga od furunkula,preko apendiksa,holeciste pa do operacije na srcu.(ovo se može široko dalje obrazložiti)

JEDNOSTAVNO ZAR NE ?

ALI PRIJE SVEGA TREBA SLOMITI OTPOR ONIH KOJI NEĆE DA RADE ILI NE ZNAJU MEDICINU.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79