Dr. Tanović dala važan savjet zaraženima i onima koji se liječe od kuće: Sam virus ne izaziva pneumoniju

Specijalista pneumofiziolog na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, dr. Dina Tanović stiče kako je očito da više nema nedodirljivih, te da su novi sojevi daleko opasniji.

Dr. Dina Tanović, specijalist pneumofiziolog na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, upozorila je da sve više mladih obolijeva od Covida, te da su kliničke slike teške i zabrinjavajuće.

Govoreći u tome šta je uzrok da je sve više mladih oboljelo od koronavirusa, dr. Tanović ističe kako je očito da više nema nedodirljivih.

-Novi sojevi su mnogo zarazniji i izazivaju drugačije kliničke slike nego dosad. Broj zaraženih je mnogo veći, a pacijenata ima s kliničkim slikama od teških preko srednje teških do izuzetno teških – koji imaju i brojne komplikacije. Sam virus ne izaziva pneumoniju, to je sistemska bolest, uzrokuje brojne komplikacije, udružene sa samom upalom pluća, pojasnila je dr. Tanović u Dnevniku FTV.

Dr. Tanović podsjeća kako je ranije pogođena bila stara populacija, ali da je sada na red došla mlađa. Na kraju je dala savjet za oboljele i one koji se liječe kod kuće – najvažnije je boriti se sa simptomima.

-Ako je povišena temperatura, skidati je, u slučaju “gladi” za kisikom, potrebno je javiti se ljekaru, poručila je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79