Dr. Tiodorović zaključio: Možda ćemo morati svake godine primiti vakcinu protiv Covida

Srbijanski epidemiolog i član kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović smatra kako će biti neophodna treća doza vakcina protiv koronavirusa.

“Treća doza cjepiva će biti neophodna, toga moramo biti svjesni. Onoga trenutka kad nam bude jasno na osnovu studije kakav imuni odgovor imamo, znat ćemo i ko treba primiti tu treću dozu.

Ali, treća doza bit će za šest ili osam meseci. Ili će to možda biti kao kod sezonske gripe. Da ćemo morati svake godine primiti vakcinu”, kazao je Tiodorović, javlja Beta.

On je istaknuo da se mora uraditi nacionalna studija o tome koliko građana ima imunitet na koronavirus.

“Tek kada doznamo koliko je imunih, videt ćemo što možemo očekivati u odbrani od virusa. I videt ćemo ko treba primiti treću dozu vakcine.

Jer je jasno da će biti neophodna”, naglasio je.

Tiodorović je dodao kako će se kolektivni imunitet dostići ako ima 60-70 posto zaštićenih, računajući tu i one koji su imunitet stekli cjepljenjem i one koji su ga dobili prirodnim putem.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79