Dragan Čović (HDZ): Moja domovina je Bosna i Hercegovina

Sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH još je u toku, a predsjednik stranke Dragan Čović već se obratio medijima.

Kako je kazao, nekoliko je važnih tema na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, među kojima je implementacija izbornih rezultata ali i pitanja unutrašnje organizacije stranke.

“Naša procjena je da taj proces ide nešto sporije, jer smo bili mišljenja da smo i Vladu FBiH i VM mogli imati krajem prošle godine. Vijeće ministara je završeno, nadam se da možemo u narednih 30 dana završiti u proces za Vladu FBiH. Sad ćemo se posvetiti županijama”, rekao je Čović.

Pitali su ga ponovo šta misli o mogućem nametanju nove odluke visokog predstavnika po pitanju deblokade FBiH.

“Naš stav je jasan, imamo Ustav FBiH i Izborni zakon koji se dotiče izbor FBiH. Sve što je uradio visoki predstavnik je dostatan okvir, nije više prihvatljivo bilo kakvo zadiranje. Mislim da postoji jasan okvir u kojem se može implementirati izborni rezultat. Svako mora uraditi svoj dio posla. Ono što je dobro, da rasvijetlimo taj element blokada.

Često se nama stavlja da smo mi to radili, i to će biti sad jasno. Mislim da će Bradara pokrenuti razgovore sa potencijalnim predsjednikom Vlade i onda da dogovorimo potencijalno resore, jer o tome nismo razgovorali. Da onda krenemo razgovorati kako to podijeliti unutar jedne grupacije ili druge grupacije”, naveo je Čović.

Upitan je šta je sa Zeničko-dobojskim kantonom, gdje lokalni HDZ prijeti izlaskom iz vlasti.

“HDZ neće izaći iz te vlade. Tu imam dva ministra, tri zastupnika. Na nama je da sa našim partnerima napravimo ambijent”, naveo je Čović

Nije htio detaljnije komentirati izjavu reisa Husein ef. Kavazovića, jer se HNS već oglasio.

“Već smo govorili kada je bilo prebrojavanja, evropski put nema alternativu. Ono što želimo na razini BIH je da zaštitimo BiH od svih udara koje smo imali. S te strane, to je odgovor i na ova medijska istupanja. Pritisak kojim se pokušava zadržati status quo, nemoguće je više to zadržati. Mi moramo krenuti naprijed. BiH je moja domovina i učinit ćemo sve da ona bude uspješna i funkcionalna. Svi oni koji su ostali na tragu promišljanja prošlosti, neka se valjaju u blatu bez nas”, naveo je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79