Dragan Čović (HDZ): Napraviti ćemo veliki zaokret

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda uvjeren da vlast donositi neophodne reformske zakone

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da se nada da će izvršna i zakonodavna vlast koja je formirana vrlo brzo nakon izbora tako i donositi neophodne reformske zakone važne za put BiH ka EU.

Čović je dodao da je uvjeren da će 15 delegata Doma naroda parlamenta BiH koji su danas položili zaklevu služiti Ustavu BiH i korektno raditi posao.

“Vjerujem da ćemo napraviti veliki zaokret i značajnu promjenu u odnosu na ono kako smo radili do sada”, rekao je Čović novnarima nakon konstitutivne sjednice Doma naroda.

On vjeruje i da će biti ispoštovani svi elementi sporazuma koji su stranke potpisale i dogovorile koncept formiranja vlasti na nivou BiH.

“Vrijeme ispred nas pokazaće u kojoj mjeri smo u pravu i kako ćemo to realizovati”, naglasio je Čović.

Osvrćući se na kritike SDA oko izbora člana Kolegijuma iz reda bošnjačkog naroda i njihove kritike o legitimnom predstavljanju, Čović je naveo da je legitiman svako ko sjedi u Domu naroda.

“Počeli smo te odnose miješati već duže, a kakav odnos imamo prema legitimnom predstavljanju pokazuje i činjenica o tome kako su danas oni koji o tome govore kritički prvo glasali u ime Kluba Bošnjaka protiv Kluba Srba u izboru predstavnika Srba, a potom isto tako i u izboru predstavnika Hrvata”, rekao je Čović.

On je napomenuo da to neće proći i podsjetio da je SDA izigrala sporazum koji je u Mostaru bio potpisan da liderom te stranke Bakirom Izetbegovićem.

“Mi posljednje četiri godine zajedno nismo glasali, tako da je to podvala koju pokušavaju napraviti jer su bošnjački predstavnici Hrvatima birali člana Predsjedništva BiH po četvrti put i naravno da ćemo učiniti sve da se to promijeni”, rekao je Čović.

Čović je izrazio zadovoljstvo što je Predstavnički dom Federacije BiH /FBiH/ izabrao listu za predsjednika i potpredsjednike FBiH i da je uvjeren da će to učiniti i Dom naroda, te da će oni koji su blokirali formiranje federalne Vlade posljednje četiri godine, što je SDA brutalno radila, sada biti spriječeni kako bi se napravila protočnost zakona.

“Volio bih da preko Savjeta ministara i oba doma Parlamentarne skupštine imati neophodne reformske zakone i da će sve ići brze nego posljednje četiri godine”, istakao je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79