Dragan Čović: Hrvati ostali nezaobilazan politički faktor u BiH

Dragan Čović: Hrvati ostali nezaobilazan politički faktor u BiH


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Dragan Čović, izjavio je da smatra svojim najvećim uspjehom otkako je preuzeo lidersku poziciju u stranci to što je hrvatski narod ostao nezaobilazan politički faktor u Bosni i Hercegovini, bez kojeg vlast ne može postojati.

“Uprkos svim napadima na političku poziciju i ustavna prava Hrvata, uspjeli smo očuvati svoju važnost i značaj u političkom životu zemlje. Također, uspjeli smo institucionalizirati hrvatsko pitanje u integracijskim aktivnostima. Bosna i Hercegovina može uspjeti samo kao domovina tri ravnopravna konstitutivna naroda čija se prava neće dovoditi u pitanje. Danas je to jasno i evropskim i drugim partnerima,” kazao je Čović u intervjuu za Večernji list BiH povodom 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

Čović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina tokom proteklih 19 godina doživjela ogromne promjene, posebno u infrastrukturnom smislu, ali i da se suočava s demografskim izazovima. Naveo je da su prethodnih godina građani imali izražen osjećaj nesigurnosti i suočavali se s grubim političkim retorikama, što je stvaralo paralelu s prošlim vremenima.

“Formiranjem nove vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH uspjeli smo u velikoj mjeri stabilizovati unutrašnji politički dijalog, iako on sada ponovo doživljava značajne izazove. U ovih 19 godina smo uspjeli očuvati ustavnu arhitekturu i približiti BiH zapadnim vrijednostima, uprkos kontinuiranim napadima na ustavni poredak zemlje,” rekao je Čović.

Čović je naglasio da je glavno strateško pitanje rješavanje trenutne nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine. “Svi koji žele dobro Bosni i Hercegovini moraju razumjeti da se ustavna načela, posebno konstitutivnost tri naroda, ne mogu zamijeniti lažnim građanskim uređenjem. Naše strateško pitanje danas je osiguranje potpune ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda, te ubrzanje evropskog puta i rješavanje dugotrajnih ustavnih reformi,” smatra Čović.

Govoreći o funkcionisanju državne koalicije, Čović je izjavio da partnerstvo na nivou Bosne i Hercegovine trenutno ne funkcioniše kako bi trebalo. “Vidljivo je kako nam danas fali međusobnog povjerenja. Ukoliko ubrzo ne napravimo zaokret, bit ćemo izloženi novim krizama. S lokalnim izborima na pomolu, krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i osiguramo funkcionisanje koalicije,” poručio je Čović.

Istaknuo je da je rješavanje pitanja Izbornog zakona ključno za stabilnost Federacije Bosne i Hercegovine i odnose između Hrvata i Bošnjaka. “Naši partneri moraju razumjeti važnost suživota s nama. Demokratizacija unutar hrvatskog nacionalnog bića može nas samo ojačati,” kazao je Čović.

Na pitanje o planovima za ostanak na čelu HDZ-a BiH, Čović je rekao da će odluka o njegovom vodstvu biti donesena zajednički unutar stranke. “Radimo na ohrabrivanju mlađih kadrova kako bi bili spremni preuzeti vođenje politike kada dođe trenutak za to,” zaključio je Čović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija