Dragan Čović: Ide se u pravcu da Osmorka i HDZ formiraju vlast

Dragan Čović: Ide se u pravcu da Osmorka i HDZ formiraju vlast


Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je jučer za RTVHB da se čini da stvari idu u pravcu toga da će se fomirati koalicija Osmorke i HDZ-a.

Na pitanje da li je Osmorka novi koalicioni partner HDZ-a, rekao je “Vidjet ćemo, čini se da idemo u tom pravcu”.

“Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u smislu tih načela, programskog, zajedničkog djelovanja na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Ono što sam ja vidio ja mislim da ćemo mi već sutra kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći reći da smo taj dio usaglasili i onda idemo u narednu fazu kako bi ispoštovali sve rokove”, rekao je Čović.

“Tamo gdje možemo u kantonima zajedno, a svakako na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara”, naglasio je Čović.

Kako kaže, nakon uspostave vlasti mora biti izmjenjen Izborni zakon da bi Hrvati birali člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

“Moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Ostavit ćemo neki period od tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Da razumijemo, bez nekih konferencija, okupljanja, to mora ova vlast biti svjesna da mora uraditi. To moramo kao dio reformi za kandidatski status uraditi”, kazao je Čović.

Podsjetimo, lider NiP-a Elmedin Konaković je jučer rekao kako je zvanično pao sistem kojeg 30 godina vode isti ljudi, te da Osmorka pravi vlast sa HDZom.

Konaković: Pala je SDA, pravimo vlast sa HDZ-om!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija