08.11.2022., Mostar, Bosna i Hercegovina – Predstavnici SDP-a, Naroda i Pravde te Nase stranke zapoceli su razgovore s predstavnicima HDZ-a BiH o uspostavi vlasti u drzavi nakon provedenih izbora. Dragan Covic Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Dragan Čović: Koalicija na nivou BiH ne funkcionira

Dragan Čović: Koalicija na nivou BiH ne funkcionira


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da svojim najvećim uspjehom otkako je preuzeo lidersku poziciju u stranci smatra činjenicu da je hrvatski narod danas “uprkos svim napadima na našu političku poziciju i ustavna prava, ostao nezaobilazan politički faktor bez kojeg vlast ne postoji”.

– Ovome bih, naravno, dodao i institucionaliziranje hrvatskog pitanja u integracijskim aktivnostima. BiH može uspjeti samo kao domovina tri jednakopravna konstitutivna naroda čija se prava više nikada neće dovoditi u pitanje. Danas je to jasno i evropskim i drugim partnerima – kazao je Čović za Večernji list BiH povodom 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

U intervjuu je Čović odgovorio i na pitanje funkcionira li danas uopće državna koalicija i hoćemo li preostale dvije godine mandata izgubiti na svađe i blokade?

– Koalicija na nivou Bosne i Hercegovine ne funkcionira. Kada smo uspostavljali ovu vlast, nadao sam se da ćemo imati više međusobnog povjerenja i mudrosti u vođenju politike te kako nećemo nasjesti na pokušaje zastrašivanja ili razdora vlasti, bilo da se radi o domaćim ili stranim akterima. Vidljivo je kako nam danas fali međusobnog povjerenja, ali bojim se da ukoliko ubrzo ne napravimo zaokret da ćemo biti izloženi novim krizama. Uskoro nam stižu i Lokalni izbori. Krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i da koalicija profunkcionira – poručio je Čović.

Naglasio je da, bez obzira na to kako će izgledati politički krajolik za Hrvate, Izborni zakon se mora riješiti.

– O tome nema nedoumice. Naime, Izborni zakon u sebi krije jedan od ključeva stabilnosti Federacije Bosne i Hercegovine i budućnosti odnosa Hrvata i Bošnjaka. Naši partneri to moraju napokon razumjeti i iskazati opredijeljenost za suživot s nama. Što se tiče demokratizacije unutar hrvatskog nacionalnog bića, ona nije i ne može biti problem. Dapače, demokratizacija nas sve može samo ojačati – kazao je Čović.

Na pitanje do kada planira ostati na čelu HDZ-a BiH i od čega će ta odluka ovisiti, Čović je kazao da je aktualni politički trenutak vrlo zanimljiv.

– Uspjeli smo stabilizirati našu integracijsku perspektivu i politički dijalog. Međutim, mnoga su pitanja još otvorena. Zbog toga već jedno duže vrijeme radimo i na ohrabrivanju mlađih kadrova kako bismo bili spremni preuzeti vođenje politika našega naroda kada dođe trenutak za to. Ono što mogu kazati jest da će se odluka o mom vodstvu donijeti zajednički, unutar porodice HDZ-a – zaključio je Dragan Čović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija