Dragan Čović sestrinog sina ,,uhljebio” u Elektroprivredu HZHB

“Inforadar” je u posjedu dokumenta o Stojkićevom zaposlenju od 21. aprila ove godine, u kojem se, uz ostalo, navodi da je on zaposlen Odlukom Uprave društva na mjesto “pod radnim brojem 1”, ali se ne navodi o kojoj je poziciji riječ.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, godinama alfa i omega Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i neformalni vladar svih političko-društvenih zbivanja u zapadnoj Hercegovini, zaposlio je prije desetak dana sestrinog sina Branislava Stojkića u “Elektroprivredu HZHB” nakon formalno provedene procedure, piše Inforadar.ba.

Prema informacijama koje su “Inforadaru” potvrđene iz više nezavisnih izvora, provedeni konkurs za zaposlenje bio je tek forma, jer je radno mjesto bilo unaprijed rezervirano za Čovićevog sestrića.

“Inforadar” je u posjedu dokumenta o Stojkićevom zaposlenju od 21. aprila ove godine, u kojem se, uz ostalo, navodi da je on zaposlen Odlukom Uprave društva na mjesto “pod radnim brojem 1”, ali se ne navodi o kojoj je poziciji riječ.

“Inforadar” se prije šest dana obratio i “Elektroprivredi HZHB” sa pitanjima o Stojkićevom novom radnom mjestu, a zanimalo ih je na osnovu kojih kompetencija i po kojoj proceduri je Čovićev nećak uposlen, ali na pitanja nikad nije odgovoreno.

Sam Stojkić hercegovačkoj javnosti je poznat kao Čovićev privilegirani nećak, koji je ranije pokretao poslove uz političku podršku, pogotovo od institucija pod kontrolom HDZ-a. Tako je prije nekoliko godina pokrenuo i televiziju Prva TV (koju je u međuvremenu prodao RTV Herceg-Bosna), a prema informacijama kolega iz Hercegovine, Stojkić je u više navrata dobijao i pomoć Vlade HNK pod vodstvom Nevenka Hercega.

Inače, Čovićeva porodica je po vertikali majorizirana već petnaestak godina, a sve je počelo negdje 2007. nakon što se Davorin Primorac, sin direktora TK Mostar Ranka, oženio Danijelom, starijom Čovićevom kćerkom. Ubrzo je Primorac imenovan u Vijeće Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Vijeće ministara BiH 2011. imenovalo je Primorca za v. d. direktora ove agencije (BHANSA), na čijem je čelu punih deset godina te mu je za to vrijeme uspjelo da skrši stotine hiljada maraka budžetskih sredstava, uglavnom na luksuz. Tako je Primorac postao nadaleko poznat kada je 2019. potrošio više od 300.000 hiljada KM na “proslavu” nakon što je BiH tek djelimično preuzela kontrolu nad vlastitim nebom. Među brojnim zvanicima na slavlju su bili i njegovi punac i punica.

Godinu ranije, “Inforadar” je izvijestio da je za skupocjena vozila za BHANSA-u izdvojio čak 300.000 KM.

I drugi Čovićev zet Mario Krezić, koji se oženio njegovom mlađom kćerkom Sanjom, zaposlen je upravo u “Elektroprivredi HZHB”. Mariova supruga Sanja Čović-Krezić šefica je u Zavodu za zapošljavanje HNK u Mostaru.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79