Dragan Lukač nepredviđeno potrošio 2,1 milion KM

Čak 25 ugovora potpisao je na osnovu netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja u javnosti. Pozvao se na osnovne ugovore kojim nije bilo moguće predvidjeti tako silne, skupe probleme, koje je pokrivao novim ciframa. U tek jednom slučaju raspisao je otvoreni postupak, ali je, čuda li, pristigla tek jedna ponuda.

 

Piše: Žana Gauk

 

Kada mu dosadi da u tenderima piše „nepredviđeni radovi“ još aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač preimenuje ih u „dodatni radovi“. Svih 26 u posljednje četiri godine odnosilo se na Centar za obuku MUP-a RS u Zalužanima. Iskrsli problemi prvog specijalca u RS neplanirano su „istanjili budžet“ za 2.101.217 KM.

Čak 25 ugovora potpisao je na osnovu netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja u javnosti. Pozvao se na osnovne ugovore kojim nije bilo moguće predvidjeti tako silne, skupe probleme, koje je pokrivao novim ciframa. U tek jednom slučaju raspisao je otvoreni postupak, ali je, čuda li, pristigla tek jedna ponuda.

Iz dana u dan potvrđuje se pisanje Žurnala – u Centru za obuku MUP-a ništa nije kako treba, a problemi se nižu čak i na novim objektima. Lukača to svakako ne brine.

Seriju ovih poslova 30. novembra 2017. godine otvorio je ugovor MUP-a i firme “AM Međugorje” iz Banjaluke. Vlasnik preduzeća je Mile Atlagić, prijatelj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Od tog momenta, samo na nepredviđenim radovima, ova firma je za godinu dana dobila tri ugovora vrijedna ukupno 713.530 KM.

Prvobitni prijateljski tenderski zadatak bio je da Atlagićeva firma sanira 11 objekata u kompleksu, što je trebalo da košta oko 3.263.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, ali onda se našao prostor za nove, nepredviđene ugovore – novembarski težak 602.590 KM, drugi već u aprilu 2018. godine u vrijednosti oko 49.097 KM i posljednji iz novembra iste godine od 61.842 KM.

„U toku sanacije, adaptacije i rekonstrukcije obekata u kompleksu Centra za obuku Zalužani pojavila se potreba za saniranjem podruma, što nije nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom. Navedene nepredviđene radove nije moguće tehnički i ekonomski odvojiti od osnovnog ugovora , a oni moraju biti izvedeni da bi osnovni ugovor mogao biti realizovan“, stajalo je u Lukačevom objašnjenju direktnog ugovaranja poslova.

Atlagić je 2018. godine imao objašnjenje – osnovni projekat je bio izuzetno loš, a kada se sve sabere i oduzme, firma radi po bagatelnoj cijeni. U razgovoru za Žurnal rekao je:

„Toliki nepredviđeni radovi i za nas su bili iznenađenje, ali sada je sve pod kontrolom. Nikada ne možete predvidjeti šta će se desiti kada oštemate i iskopate nešto. Projekat rekonstrukcije je bio izuzetno loš. Pojavile su se podzemne vode, digle su nam ploču. Svašta se dešavalo. Ali, kada pogledate od A do Š, onda vidite da mi radimo po cijeni 450 KM po kvadratu. Sve je to bagatela. Objekti u Zalužanima su stari i sve je uništeno.“

U međuvremenu, 5. juna 2018. godine potpisan je još jedan nepredviđeni ugovor. Posla je bilo za banjalučki “Tekton”. Neprecizirani nepredviđeni radovi koštali su 65.730 KM. Četiri mjeseca kasnije u Centar za obuku ušao je i mrkonjićki tajkun Mladen Milanović Kaja sa svojim “MG Mindom”. Iskrsli problemi na otvorenom strelištu koštali su oko 60.000 KM.

I kod gradnje ograde i kapije nije sve išlo glatko. Kako su projektanti i tu omanuli, tako je Lukač 26. decembra ugovor dao “Intermetalu” – 29.022 KM. Pet dana kasnije, ministar je Novu, 2019. godinu dočekao potpisujući novi direktni posao i odliv iz budžeta. Istoj firmi za “nepredviđeno” na toplovodu dao je 12.900 KM.

Trafostanice su, takođe, bile u “nepredviđeno” lošem stanju. Posao direktno, 25. februara, dobija “Elmorad” – 11.300 KM. S proljeća, drugog dana aprila, za kanalizaciju i vodovod bio je zadužen drugi tajkun, prijedorski Dragan Čorokalo. Njegovi “Kozaraputevi” za ove, “nepredviđene” namjene dobijaju dva ugovora ukupne vrijednosti oko 200.000 KM.

MINISTAR ESTETA

Lukač je poznati esteta, od „Elnosa“ je tražio „elektroinstalaterske radove vanjskog uređenja“, firmi dao ugovor 20. avgusta 2019. i sve platio 50.453 KM.

Direktno je ispregovaran i posao sa “Hidro-Kopom”. Za niskogradnju u kompleksu “nepredviđeno” se odlilo 180.000 KM, za objekat “A” firmi “Tigar” je dato 32.600 KM, za produženje trase komunalne infrastrukture vodovoda i kanalizacije “Golden-Cardu” je isplaćeno oko 23.000 KM. Da nije tragično bilo bi smiješno, jer je na ove dodatne radove za trasu komunalne infrastrukture Lukač dodao još jedne – dodatne. Ne bi li bio transparentniji, raspisao je otvoreni postupak. Javlja se samo „Golden Card“ i slijedi još jedan ugovor 116.635 KM. Potpisan je 16. jula 2019.

Projektanti nisu dobro predvidjeli ni snagu kotla pa je povećanje iste koštalo oko 16.600 KM. Lukač je pregovarao sa “Intermetalom”, a ista firma “nepredviđeno” je gradila i poligon za 16.700 KM. Istog dana, 16 aprila 2020. na red je došla i druga faza poligona. „Intermetalu“ dodijeljen je još jedan direktni ugovor – 9.318 KM. Takođe, za dodatne radove na hangarima za konje ministar je angažovao “Univerzal BS” – 12.500 KM.

Posla za Čorokala bilo je još, jer je potrebno odnjegovati Lukačev sportski duh. Početkom marta 2020. ispostavilo se da je nosivost tla na sportskim terenima izuzetno loša. Novi sloj nosivog materijala imali su “Kozaraputevi” – oko 28.643 KM.

NJEGOVANJE OLIMPIJSKOG DUHA

Za olimpijske uslove u Centru za obuku, odnosno „nepredviđene radove“ tokom rekonstrukcije sportskog igrališta sa atletskom stazom, 10. avgusta prošle godine ugovor je dobio laktaški “Hidrosplet”, firma Zorana Cvijića, tada poznata po mnogobrojnim tender-poslovima sa banjalučkom Gradskom upravom. Ovo zadovoljstvo je koštalo 50.300 KM.

Istog dana kod strelišta se za Kaju ukazao novi poslovni dil. Parking sa potpornim zidom dodatno mu je plaćen 18.000 KM.

Poznato je da ministar Lukač voli atrakcije, naročito konje. Njima je mnogo toga podredio, najviše budžet. Za adaptaciju hangara, dodatno i nepredviđeno, 21. oktobra prošle godine firmi „Džena“ iz Gradačca plaćeno je 37.163 KM. Kada su u pitanju ministrove omiljene životinje, nepredviđeno je „iskrsao“ novi ugovor za vanjski manjež za trening konja. „Golden Cardu“ još – 15.953 KM.

U „objektu 194“ je teretana, izuzetno bitna spremnom i spretnom ministru. Za nepredviđenu sanaciju fasade 18. marta ove godine prijedorskoj firmi „Unijatm“ direktno je dao 12.116 KM, a uslijedila je i dodatna adaptacija prostora za bildanje mišića. Nažalost, budžet je „ispuhao“ za 40.295 KM koje su završile na računu dobojskog „Proda-Monta“.

Gotovo da ne postoji objekat u komplekcu Centra na kojm nisu iskrsli nepredviđeni radovi. Tako je bilo i na zgradi internata Policijske akademije. Novi ugovor za „Unijatm“ potpisan je 21. juna i „težak“ je  356.044 KM.

Rekonstrukcija objekata u prostoru bivše kasarne u Zalužanima debelo probija ranije predviđene budžete. Iako je najavljeno da će sanacija i opremanje koštati 6,5 miliona maraka, MUP RS je još 2018. godine već trošio najmanje milion KM više od planiranog.

Centar za obuku svečano je otvoren 4. aprila 2018. godine. Posao je, očito, daleko od kraja piše Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79