Dragan Mektić: Hrvatski policajci naoružani ulaze na teritoriju BiH, imamo snimke

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo je optužio hrvatske policajce da prisilno vraćaju ilegalne migrante na teritorij BiH i pritom krše teritorijalni suverenitet BiH ustvrdivši da ima dokaze za to.

“Imamo sve informacije, i da ulaze na naš teritorij naoružani i snimke što rade s migrantima koji iz Bosne i Hercegovine prijeđu u Hrvatsku, a onda ih oni tuku, otimaju novac, mobitele i vraćaju nama”, kazao je Mektić, prenosi Jutarnji list.

Mektić je kazao kako ministarstvo kojemu je na čelu u ovom slučaju nema ovlasti intervenirati jer je riječ o vanjskoj politici pa su sve dostupne informacije o tome proslijedili Predsjedništvu BiH od kojega sada očekuju reakciju.

“Mora se nešto uraditi, mora se reagirati. Također, i Ministarstvo vanjskih poslova BiH je upoznato s time da hrvatska policija naoružana ulazi u BiH i oni mogu i moraju reagirati i zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, izjavio je Mektić.

Tvrdnje o ilegalnim prelascima hrvatskih policajaca na teritorij BiH u srijedu je u susretu s hrvatskim ambasadorom u BiH Ivanom Sabolićem iznio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U saopćenju koje je objavljeno nakon susreta Komšića i ambasadora Sabolića navedeno je kako u BiH misle “da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79