Dragan Mektić kao dječak: “Otac je znao ubiti Boga u meni, penjao sam se na bukvu i sjedio na njoj satima“

Vodimo vas u Prnjavor, mjesto, smješteno u slivu rijeke Ukrine, između planina Motajice na sjeveru i Ljubić na jugu.

Dalek i zanimljiv put do mjesne zajednice Prisoje, pratio nas je prirodnim bogastvima, praznim cestama, toplom dobrodošlicom i u konačnici kvalitetnom pričom.

U nesvakidašnjem, opuštenom i direktnom razgovoru sa Draganom Mektićem, aktuelnim ministrom sigurnosti BiH, prisjetio se priča iz školskih dana, gdje je zahvaljujući nestašnim potezima, zajedno sa svojom družinom iz djetinjstva, znao zaraditi i batine.

„Ko’ mi djeca. Krenemo oko 11 iz škole, na dva mjesta igramo lopte, na dva mjesta se kupamo, dođemo kući i mrak već bude. Nosio sam dva obroka u školu, majka mi je iste spremala svako jutro u pola 4“, priča nam Mektić.

Prisjeća se kako bi pri povratku kući morao pisati i zadaću, gdje je njegova majka dosta pomagala u nedostatku vremena kako bi izvršio svoje školske obaveze za naredni dan.

„Odeš subotom i nedjeljom da čuvaš stoku. Najgore mi je bilo tokom raspusta ujutru ustajati u 6 sati ujutro, hajde goni stoku, hajde napasaj…, a ja dijete, bilo je ljeto, milina, opirao sam se tome. Bilo je posla, čuvali smo stoku, ovdje po njivama. U blizini je bio i kukuruz zasijan, a mi djeca tu pospemo svega, pa krave odu u tuđe kukuruze i sve pojedu. Nakon toga dođe moj otac pa me istuče, ubije Boga u nama. Onda smo bježali, čak i preko vode. Bila je ovdje i jedna bukva. U momentima kad sam predosjetio da će me otac istući, popnem se na bukvu i sjedim na njoj navečer sve dok majka ne dođe – dok ne pružim čvrste garancije da neće biti batina. Znao sam do 23 sata sjediti gore”, prisjetio se ministar sigurnosti BiH u razgovoru za O kanal.

Cijelu emisiju i mjesto gdje je odrastao Dragan Mektić možete pogledati na sljedećem linku.

Fenomen Dragan Mektić: Pravi čovjek u pogrešnom sistemu?

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79