Dragan Mektić ‘razvalio’ novim tvitom: Sad će i Predsjedništvo BiH popušiti…

Juče je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, otkako je otvorio nalog na Twitteru ne prestaje komentarisati političke i društvene događaje.

Mektić se sada oglasio povodom odluke Predsjedništva BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog vrbovanja njenih državljana od stane obavještajnih službi susjedne države:

– Sad će i Predsjedništvo BiH popušiti istragu od Tužilaštva BiH – napisao je Mektić na Twitteru.

 

 

Naime, juče je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku, saopšteno je nakon sjednice.

Ranije je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao bosanskohercegovačke pravosudne i bezbjednsone agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je početkom aprila infomisalo javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića.

– Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužiteljstvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima – zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH). Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine. S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti – saopćeno je 5. aprila iz Tužilaštva BiH prenosi Depo.

(FOTO+VIDEO) ‘Sve je otišlo u pepeo’: Otkriven uzrok požara u stolariji

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79