Dragan Vikić nema veze sa zločinom u Velikom parku

Svjedok Kenan Spahić, bivši pripadnik jedinice Juke Prazine, danas je u Sudu BiH, u nastavku suđenja za zločin u Velikom parku, gdje su u aprilu 1992. godine ubijeni zarobljeni vojnici, kazao da je njihova jedinica bila u rezervnom sastavu Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Spahić nije očevidac događaja u Velikom parku, a od drugih je čuo da su zarobljenici trebali biti prebačeni u Centralni zatvor, ali da su ubijeni. Pitanja ovom svjedoku svodila su se na aktivnosti jedinice Juke Prazine te ko im je bio nadređen.

– Nama je jedini nadređeni bio Jusuf Juka Prazina, a on je nama predočio da je primao naredbe od komandanta Specijalne jedinice Dragana Vikića. Prazina se nama tako predstavio. Ne znam od koga je Juka primao naređenja, mogao je reći i da je primao naredbu od predsjednika Alije – pojasnio je Spahić.

On je potvrdio da je jedinica Juke Prazine početkom aprila bila kratko u Domu policije te da su se zbog velikog broja ljudi premjestili u obdanište koje je bilo u blizini, piše Avaz.

– Komandant Dragan Vikić je bio uzor svima nama, to je istina i to treba reći pošteno. Zorana Čegaru sam viđao na linijama i on nam je pomagao da ne izgubimo glavu. Mogu samo da ustanem, da mu se poklonim kao borcu – kazao je Spahić.

Svjedok je potvrdio da je u istrazi kazao da je u nekom podrumu vidio zarobljene vojnike, ali danas je pojasnio da mu se slike miješaju i da to sigurno nije bio podrum Doma policije. Spahić je bio saglasan s konstatacijom advokatice Adne Dobojlić da Dragan Vikić nema veze sa događajima u Velikom parku.

Ovaj svjedok je također potvrdio da su u Jukinoj jedinici bili i Nermin Uzunović Šok i Senaid Čovčić zvani Rogatica, kojeg je danas prepoznao u albumu Tužilaštva BiH. Za Čovčića nije čuo da je počinio neki zločin.

Kenan Spahić je s jednicom Juke Prazine kasnije otišao na Bjelašnicu, potom u Mostar, gdje su bili u sastavu HVO-a. Prazina je s jednim dijelom jedinice ostao u Mostaru, da bi kasnije otišao u Belgiju. Spahić se pridružio Četvrtom korpusu Armije BiH. Svjedočio je i u drugim predmetima, a trebao je biti i svjedok u Hagu.

Spahić se danas požalio na ispitivanje u Tužilaštvu BiH 2007. godine, kada ga je, kako je rekao, strani tužilac ispitivao 15 sati.

– Stranac je tražio da priznam i što nije istina – rekao je svjedok, naglasivši da nije imao zamjerke na ispitivanje tužiteljice Vesne Ilić 2015. godine.

U predmetu “Veliki park”, osim Dragana Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments