Dragičević najavio svoj dolazak u Banja Luku: Dolazim po pravdu za svog sina

Banja Luka 061018. Trg Kraijne. Prosvjed u Banjoj Luci zbog nerazjasnjene smrti mladica Davida Dragicevica koji je pod sumnjivim okolnostima pronadjen mrtav prije vise od sest mjeseci. Na fotografiji: Davor Dragicevic. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida, na Facebooku je najavio dolazak u Banja Luku iz Austrije.

– Dolazim u BL geto po pravdu za svog sina – napisao je Dragičević na Facebooku.

Ova objava izazvala je burne reakcije njegovih pratitelja, a mnogi mu govore da još nije vrijeme za to.

Podsjetimo, David Dragićević nastradao je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima 2018. godine.

Smrt Davida Dragićevića bila je povod za masovne demonstracije u Banjoj Luci, koje nisu dovele do utvrđivanja isitine o okolnostima pod kojima je nastradao ovaj mladić. David je nestao 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa “Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

“Istina je, a razlog je, između ostalog, i odbijanje ovdašnjeg suda za moj politički azil u Austriji. Tragično i žalosno je to da je i ovo politička odluka, jer je prvi sudija koja je bila zadužena za moj slučaj već bila donijela odluku o odobravanju mog azila, ali je naprasno zamijenjena i evo sada je odluka takva da ostajem bez azila”, rekao je Davor Dragičević za GERILU.

“Mojoj bivšoj supruzu Suzani je doskorašnja glavna tužiteljka Tužilaštva BiH rekla da zna da je meni život u BiH ugrožen onog trenutka kada se vratim u državu. Ali ne mogu više, vrijeme je da se ovo završava, da li će to biti MUP ili Tužilaštvo, vidjećemo. Takođe znam da će me odmah uhapsiti po dolasku u BiH, i na to sam spreman. Opet ostavljam grob svog sina, ovaj put u drugoj državi, ali dolazim da se borim za istinu i pravdu“, naglašava Davor.

Na pitanje da li je postojala mogućnost da ostane u Austriji, u smislu da se žali na odluku suda ili da dobije običnu, radnu dozvolu, Davor ističe da to nije bila opcija.

“Politički azil ima svoju težinu i značio bi ovom cijelom slučaju ubistva mog sina Davida. Ja nisam otišao u Beč da bih radio na bauštelu ili uživao u nekim milionima, o kojima laži šire mediji bliski zločincima, već da bih spasio zdrav razum. Ali možda ovako i mora biti, da se vratim dole po istinu”, kaže nam Davor.

Što se tiče informacija u slučaju razrješenja Davidovog ubistva, Davor ističe da će i tu uskoro biti promjena:

“Imam informacije da će neki visokopozicionirani funkcioneri MUP RS i akteri ovog zločina uskoro biti uhapšeni a potom, nadam se, i procesuirani, poput Ilića i Kremenovića. Kostreševiš ima sve dokaze, zna sve informacije, ali ne znam zašto još ćuti”.

“Još ne znam da li ću doći automobilom, a potom vjerovatno uhapšen na granici u Gradišci, ili ću doći avionom u Sarajevo. Vidjećemo, dok završim neku papirologiju još ovdje, najaviću svim medijima kada budem znao tačan datum i mjesto mog povratka u BiH”, zaključuje Dragičević na kraju razgovora za Gerila

portal.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79