DRAMA NA NEBU: NATO štitio Crnu Goru pa presreo avion iz Hrvatske …

Avioni NATO su prvi put učestvovali u zaštiti vazdušnog prostora nad Crnom Gorom, saopštila je alijansa.

Kako se navodi, avioni NATO su angažovani pošto je u Crnu Goru ušao civilni avion koji je nad Hrvatskom izgubio komunikaciju s kontrolom vazdušnog saobraćaja.

Avioni italijanske vojske presreli su u srijedu iznad zračnog prostora Crne Gore putnički avion koji je prethodno izgubio komunikaciju s kontrolom zračnog prometa u Hrvatskoj, piše u četvrtak podgorički portal Vijesti pozivajući se na saopćenje NATO saveza.

Avioni italijanske vojske u trenutku uzbune bili su u bazi u blizini Barija, a uspješno su presreli letjelicu samo nekoliko minuta nakon obavijesti.

– Piloti ‘eurofightera’ su prilikom vizuelne provjere isključili bilo kakve nezakonite aktivnosti, tehničke ili bilo kakve druge probleme – navodi se u saopćenju NATO-a.

Putnički avion se u trenutku uzbune, kako je navedeno, kretao južno prema Crnoj Gori i Albaniji, a krajnja destinacija bila mu je egiptsko ljetovalište Hurghada.

– Ustanovljeno je da je gubitak komunikacije povezan s nerazumijevanjem između kontrole civilnog zračnog prometa i posade avioprijevoznika. Nakon što je vratio regularni kontakt s kontrolorima civilnog zračnog prometa, avion je nastavio ka svojoj destinaciji, Hurghadi u Egiptu – stoji u saopćenju.

Italijanski avionu, u skladu misiji Air policing, zajedno s kolegama iz Grčke čuvaju zračni prostor prostor Crne Gore, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments