Drama u GINEX-u se nastavlja: NO poziva Vladu FBiH da se smjena uprave okonča dijalogom

Prema saznanjima Patrije član Nadzornog odbora GINEX-a u Goraždu Alem Omerhodžić je nakon nezadovoljstva radnika i građana Goražda obavijestio Vladu F BiH da ne može podržati imenovanje nove uprave ove kompanije.

– Uvažavajući pravo Vlade FBiH kao većinskog vlasnika UNIS-Ginex d.d. Goražde da imenuje v.d. Upravu bez prethodne konsultacije sa Nadzornim odborom, ipak izražavam pravo na obavljanju razgovora sa potencijalnim kandidatima za članove v.d. Uprave kako bi bili sigurni da imamo istu viziju razvoja našeg privrednog društva kao što smo razgovarali na informativno-konsultativnim sastancima: povećanje proizvodnog kapaciteta, modernizacija postojećih pogona, povećanje plata, povećanje broja uposlenika”, prema dobro obaviještenom izvoru u Ministarstvu industrije i energetike F BiH stoji u obavještenju koje je Omerhodžić poslao nadležnima.

Prema tom izvoru Omerhodžić traži pokretanje dijaloga sa prioritetno zainteresovanim stranama, a kako bi se otklonile sve nejasnoće i smirila javnost zbog prema njegovom stavu netačnih informacija o preseljenju proizvodnje iz Goražda i eventualnom smanjenju broja radnika i njihovih plaća. On predlaže Vladi F BiH da se kroz širi dijalog sa rukovodiocima u GINEX – u i sa Sindikatom ove firme pronađu alternativna rješenja.

Tokom protesta radnika i građana u krugu GINEX-a aktuelnoj direktorici Muneveri Fočo nuđeno je da bude savjetnik novog direktora ove kompanije. Za sindikat je to bilo neprihvatljivo. Rukovodstvo sindikata osporava Vladi F BiH pravo da mogu odlučivati kako žele.

– Sve je rađeno netransparentno. Nije bilo adekvatnih obrazloženja, već se samo nešto smišljalo da bi se neko smijenio. Vladi F BiH jeste dato da upravlja javnom imovinom, ali naš stav je da se važna pitanja ne bi trebala donositi bez parlamenta i građana jer to je vlasništvo svih nas. Ovdje se bukvalno digao cijeli grad i biće još nezadovoljstva ako se ne promijeni način donošenja odluka. Nama dolazi podrška od ostalih privrednih subjekata iz Goražda, ali i cijele FBiH kako se sutra ne bi drugima dešavalo isto, rekao je Elmir Vranj, predsjednik Sindikata GINEX-a.

Na dijalog je ranije pozvao i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. On je pozvao premijera F BiH Fadila Novalića i ministra industrije i energetike Nermina Džindića da dođu u Goražde kako bi zajedno sa predstavnicima kantonalne i gradske vlasti razjasnili aktuelnu situaciju. Njegov stav je da u Nadzornom odboru ubuduće trebaju sjediti samo stručni i kompetetni ljudi koji žive u BPK Goražde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79