Drama u kompaniji Zrak: “Radnicima žele uručiti otkaze”

Radnici “Zraka” blokirali su ulaz u preduzeće i poručili stečajnom upravniku da neće dopustiti da im podijeli otkaze, što je, kako navode, danas planirao uraditi.

Predsjednik Sindikata “Zraka” Emir Kominlija je poručio da policija mora pohapsiti sve radnike te da će se boriti i neće dozvoliti stečajnom upravniku da uđe u preduzeće.
Prije mjesec dana pokrenut je stečajni postupak u preuzeću “Zrak”, iako je firma sklopila ugovore vrijedne nekoliko desetina miliona eura, a pristizali su upiti i za realizaciju novih projekata. Osim toga, “Zrak” je među rijetkim firmama koje su za svoj proizvod dobile i NATO broj.

Kako su iz Sindikata “Zraka” upozorili podjelom otkaza radnicima proizvodnja bi bila skroz zaustavljena te bi u pitanje bila dovedena realizacija trenutnih ugovora čije neizvršenje državu može koštati najmanje 10 miliona eura.

Predstavnici firme iz Austrije su već najavili da će tražiti odštetu u tom iznosu ukoliko se zakasni sa isporukom.

“Ovom prilikom želimo da pozovemo predstavnike Vlade i resornog ministarstva da nam pomognu riješiti se ove zločinačke hobotnice i stane ukraj tzv. građevinskoj mafiji”, poručili su i z Sindikata “Zraka”.

Vršilac dužnosti direktora “Zraka” Edin Čano najavio je da je spreman podnijeti krivčnu prijavu protiv stečajnog upravnika jer on, kako je kazao, ne bi smio poduzimati radikalne poteze prije kraja žalbenog postupka o pokretanju stečaja.

Podsjećamo, dugovanja za neisplaćane plate bivšim i jednom broju sadašnjih uposlenika koji su podnijeli zahtjev za stečaj putem svog advokata jedan je od najvećih problema ove firme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79