Drama u Zenici: Na božićno jutro pokušao pljačku, vjernici ga zaključali u crkvi!

Na božićno jutro odvijala se prava drama kada je nepoznati muškarac pokušao pljačku župne crkve u Zenici.

Kako priča za “Avaz” don Marin Marić, župnik župe Sv. Josipa u Zenici, nakon svete mise ušli su u prostoriju gdje se svećenici presvlače.

– Čuli smo zveku novca. Međutim, zanemarili smo to. Kada smo došli do župne kuće, odlučio sam da se vratimo i provjerimo kutiju od dobrovoljnih priloga. Kada smo vidjeli da kutije nema, znao sam da je lopov unutra. Nedugo zatim smo ga vidjeli i zatekli u crkvi. Rekao sam m: “Stani, ne mrdaj” – priča don Marić.

Ističe da je ugledao muškarca starosti 45-50 godina.

– Vjernici koji su bili tu odmah su blokirali vrata da ne izađe, a potom smo ga zaključali u crkvu dok nije došla policija, jer je pokušao pobjeći. Oni su ga pretresli, a ironično je da je pokušao sakriti pet eura u jaknu – govori župnik.

Potom je kradljivac uhapšen, a niko od prisutnih nije mogao vjerovati da se neko odlučio ukrasti novac od donacija, i to za najveći blagdan kod katolika – Božić.

– U kasi se nalazilo oko 100 maraka. Žalosno na šta je neko spreman. Otvoreni smo tko god nam pokuca na vrata, bilo koje vjeroispovijesti. Nikada nikoga nismo vratili s vrata. Ovo je, doista, strašno, posebno što su božićni blagdani. Jutro, 7.30 sati – zaključuje don Marić za “Avaz”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79