Dramatičan apel: Građani poštujte mjere, ljudi nam umiru na rukama

U banjalučkom UKC-u danas je hospitalizovana ukupno 421 zaražena osoba, od kojih je više od 220 na nekom vidu respiratorne podrške.

“Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a bolnički kapaciteti su skoro popunjeni. Na ovaj način medicinsko osoblje želi još jednom da ukaže na alarmantnost situacije i na činjenicu da, ukoliko se nastavi rast novooboljelih, možemo doći u situaciju da medicinsko zbrinjavanje neće moći biti pruženo na adekvatan način kako kovid, tako i ostalim pacijentima”, poručili su.

Medicinari iz BiH poručili ugostiteljima: Umjesto protesta, dođite i pomozite nama

Uposlenici koji svaki dan rade sa Covid pacijentima zamolili su sve građane da se pridržavaju svih mjera jer, kako kažu, samo skupa se može spriječiti katastrofa.

“Prošlo je više od godinu dana kada smo iznijeli jedan sto i počeli raditi trijažu pacijenata koji su suspenktni na Covid-19. Te pacijente smo usmjeravali u Kliniku za infektivne bolesti, a u zgradi UKC-a su zbrinjivani svi pacijenti hirurški i nehiriršku. Kako se situacija pogoršavala, broj pacijenata se popeo i na 200 dnevno. To su teški pacijenti, koji u teškom stanju dolaze kod nas nakon pregleda na primarnom niovu. Oni nažalost najčešće budu upućivani na bolničko liječenje”, kazala je glavna medicinska sestra.

Istaknuto je kako trenutno nezaraženi pacijenti nemaju adekvatnu bolničku njegu zbog pritiska zaraženih na bolnicu.

Svaki osmi zaraženi završi u bolnici, svaki deveti treba kiseoničku podršku

“Za godinu dana broj pacijenata na urgentni centar se povećao za 100 posto. Broj zdravstvenih radnika se nažalost nije, niti će se moći, povećati za 100 posto. Mi smo dostigli svoje limiti. Mi volimo svoj posao, i zbrinjavat ćemo pacijente, ali ako nas stanovništvo ne podrži u svemu ovome, mi uskoro nećemo imati prostora i ljudstva i kapacitetre da zbrinemo ni Covid ni necovid pacijente”, dodali su.

Od danas je prekinut rad ambulanti i operativni program.

“Situacija je krajnje ozbiljna i sve mjere koje su donesene su donesene sa ciljem da ovo sve zaustavimo. Ovo samo možemo svi zajedno. Molimo građane da se pridržavaju svih mjera, nama na rukama umiru ljudi, a jako je puno i mladih ljudi”, dodali su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79