Dramatičan apel iz mostarske bolnice: Uvedite najstrožije mjere do sada!

Uposlenici mostarske COVID bolnice uputili su u ponedjeljak dramatičan apel građanima da prekinu masovna okupljanja i počnu poštivati epidemiološke mjere jer je zabilježen veliki porast novozaraženih od koronavirusa, dok je tokom vikenda sedam osoba preminulo od posljedica povezanih s COVID-19.

– Broj dnevnih prijema na COVID odjelu je od šest do 10 pacijenta što je za početak četvrtog vala više nego ikada. Očekujemo puno više od toga i to jako brzo. Treći smo na svijetu po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika, navodi se u pismu uposlenika COVID bolnice upućenom medijima.

U toj bolnici tokom vikenda preminulo je sedam, uglavnom starijih bolesnika, čije se smrti povezuju s COVID-19. Na bolničkom liječenju trenutno je 50 bolesnika, od kojih je četvero na respiratoru, dok je šestero na potpori kisikom. U posljednja tri dana zabilježena su i 172 novozaražena koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Uposlenici bolnice za COVID pozvali su građane da izbjegavaju sva velika okupljanja, pogotovo u zatvorenim prostorima, držanje distance i nošenje maski, prenosi Hina.

– Jednom u životu poslušajte struku i stanite uz nas! Postanite dio nas i pomozite nam da ovo što prije završi, da se vratimo u normalan život, upozorili su. U apelu se navodi kako nepoštivanje mjera otežava rad bolnice.

– Upućujemo i molbu štabovima i ministarstvima da uvedu najstrože mjere do sada uključujući i novčane kazne, stoji u pismu uposlenika te bolnice u Mostaru.

Pozvali su i svećenike da prestanu s poticanjem ljudi da se rukuju tokom misa kada se iskazuje mir, te da se ograniči broj gostiju na svadbenim slavljima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79