Dramatičko u Mostaru: Radnici Aluminija potezali noževe

Prema tvrdnjama svjedoka mučnih scena, u krugu tvornice moglo se vidjeti noževe, drvene palice u rukama radnika dok su se pokušavali probiti do prostorija u kojima sjedi Uprava “Aluminija”. Ozlijeđenih u ovim dogajima, srećom, nije bilo.

Iako se menadžment i Uprava “Aluminija” trude ostaviti privid normalnosti, stanje među uposlenicima upropaštenog mostarskog gospodaraskog kolekiva daleko je od toga, i prema tvrdnjama svjedoka na rubu je ozbiljnog incidenta sa nesagledivim razmjerama i posljedicama.

Od ponedjeljka, kada je počela isplata otpremnina za 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, osjećaju se napetosi među radnicima, kako onim koji su na taj način “smireni”, tako i unutar preostalih 400 za čiji se budući status još nije našlo rješenje.

Oni će u narednom mjesecima, dok se ne vidi da li će se naći strateški partner, biti na plaćenom čekanju i dobivati će 50 posto plaće koju su imali prije gašenja proizvodnje u “Aluminijumu”.

Tiho nezadovoljstvo radnika “Aluminija” u posljednjih dva-tri dana preraslo je u otvorenu pobunu protiv menadžmenta i Uprave koje smatraju odgovornim za slom nekadašnjeg mostarskog giganta.

Radnici su burno reagirali prije dva dana kada je Uprava mostarske kompanije izrazila “iskreno žaljenje za svakim čovjekom koji je izgubio radno mjesto”. Posebno je radnike iritirala licemjerna i neistinita tvrdnja Uprave da su se oni skupa sa radnicima “zajedno radili, zajedno borili i zajedno na ulici bili”.

Radnicima “Aluminija”, ali i građanima Mostara, poznato je da članovi Uprave nisu bili sa njima na ulicama, nego su se, naprotiv, izdajnički i politikantski, izvinuli Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH, zbog neprijantosti i prozivki koje su na njegov račun uputili nezadovoljni radnici.

Tokom dogašaja od prije tri dana zaštitari u “Alumijumu” uz puno muke spriječili su radnike da se fizički obračunaju sa rukovodstvom preduzeća. Prema tvrdnjama svjedoka mučnih scena, u krugu tvornice moglo se vidjeti noževe, drvene palice u rukama radnika dok su se pokušavali probiti do prostorija u kojima sjedi Uprava “Aluminija”. Ozlijeđenih u ovim dogajima, srećom, nije bilo.

Radnici “Aluminija” ne misle se zaustaviti, niti odustati od zahtjeva za kažnjavanje odgovornih za slom svoje nekadašnhe firme. Učinit će to samoinicijatovno, bez konsultacija sa Sindikatom preduzeća kojeg smatraju produženom rukom Uprave. Već uveliko traju pripreme za velike, masovne ulične prosvjede u Mostaru koji bi trebali biti održani u narednih nekoliko dana.

Prema informacijama koje stižu iz kruga organizatora prosvjeda, na meti će se naći najodgovorniji za slom njhove bivše firme, a to su, po njihovom uvjerenju, poltičari. Prije svih to se odnosi na Dragana Čovića, trenutnog šefa Kriznog stožera “Alumija” i lidera HDZ-a BiH koji je skoro punih 20 godina povlačio sve poteze od kojih je ovisila sudbina “Aluminija”, njegovih uposlenih, ali i tisuća ljudi vezanih za ovaj nekada uzorni i profitabilni kolektiv, piše Slobodna Bosna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments