Dramatična epidemiološka situacija u Sarajevu: Redovi ispred COVID ambulante

Godinu dana je prošlo od pojave koronavirusa u BiH.

Epidemiološka situacija na području Kantona Sarajevo je sve dramatičnija, pokazuju nam to podaci Zavoda za javno zdravstvo.

Danas je samo u Sarajevu bilo 478 osoba novozaraženih, a tri su osobe izgubile borbu sa COVID-om.

Nadležni kažu da je stanje na terenu dramatično, da nam je zdravstveni sistem pred kolapsom, kapaciteti su skoro ispunjeni.

Potvrda dramatičnog stanja, su i fotografije velikih gužvi ispred COVID ambulante, koje nam je dostavio jedan od čitalaca.

Danas se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se građanima nakon sastanaka sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovina Fadilom Novalićem. Tema je bila nabava vakcina i epidemiološka situacija u FBiH.

Nakon tog sastanka, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu je održan sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez je nakon današnjeg sastanka kazao da je situacija dramatična, te da je dovoljno proći ispred domova zdravlaj u Sarajevu da vidimo sa čim se susreću na terenu.

Napominjemo da odluke koje je donio Krizni štab Kantona Sarajevo, još prošlog proljeća, a koje se primjenjuju i u cijelom svijetu govore – održavanje distance, provjetravanje, pranje ruku, ograničen broj ljudi kako unutar prostorija tako i na otvorenom.

Podsjećamo, jučer je Vlada KS donijela nove mjere, a kako su istaknuli na korak smo od poputnog zatvaranja.

Između ostalog, naloženo je JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara, a Opća bolnica da angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera radiologije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79