Dramatične brojke u oktobru, broj novozaraženih skoro kao za prvih sedam mjeseci

Pandemija koronavirusa buknula je protekli mjesec u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Potakla je nadležne da pojačaju mjere, a bolnice su krcate pacijentima. Brojke nam nikako ne idu u prilog, ako gledamo mjesečni porast.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do 30. septembra zabilježeno je 27.469 zaraženih osoba od početka pandemije i 856 smrtnih slučajeva.

Međutim, korona je buknula u oktobru. U samo mjesec brojke su se skoro pa udvostručile. Prema podacima Ministarstva, u oktobru je prijavljeno čak 22.621 novozaraženih (50.090 ukupno od početka pandemije) i 378 smrtnih slučajeva (1.234 ukupno).

U oktobru je zabilježen i rekord oboljih po danu, kao i umrlih.

Alarmantan podatak je i da je krajem septembra bilo 5.997 aktivnih slučajeva, a krajem oktobra taj broj je skočio na čak 19.055.
Ovo nije trka na stotinu metara, već maraton

Ove alarmantne brojke dodatno su digle na noge krizne štabove kantona i entiteta.

– Očekujemo i povećanje broja, nemojte misliti da će ovo stati. Jedino ako budemo odgovorni, ako poštujemo ovo što se govori, moguće je da se to uspori. Vidite da se i u našoj okolini obaraju rekordi. Ovo će dugo trajati, ovo nije trka na stotinu metara, već maraton – istakao je ranije ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji se trenutno nalazi u izolaciji, ranije je upozorio da je evidentiran rapidan porast broja hospitalizovanih osoba.

Šeranić je rekao da su bolnice u Republici Srpskoj pritisnute velikim brojem pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i domovi zdravlja.

– Molim građane za razumijevanje, nalazimo se u vrlo teškoj situaciji. Svjesni smo i činjenice da se u pojedinim lokalnim zajednicama duže čekaju rezultati testiranja. Napravili smo jasnu mrežu prema domovima zdravlja u smislu uzimanja uzoraka i upućivanja na analizu, vraćanja povratnih informacija. Gledat ćemo da kroz primarnu zdravstvenu zaštitu uključimo dodatne kapacitete da bi građani što prije mogli da dobiju potrebne informacije – zaključio je Šeranić.
Podaci za protekla 24 sata

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata zaraženo je osoba 1.455, dok je preminulo 35 ljudi.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1.551 uzorak, od kojih je 809 pozitivan. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 19 novih smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata prijavljeno je 646 novih slučajeva koronavirusa. U istom periodu je preminulo 16 osoba, rečeno je na konferenciji za medije Instituta za javno zdravstvo RS prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79