Dramatični prizori kao iz 2017. godine: Voda probija nasipe ispod autoputa A-1! (VIDEO)

Nakon izbijanja na autoput 2017. godine, vodu koja se akumulirala nadležni su riješili tako što su je kanalisali kroz tunele koji prolaze ispod autoputa, prenosi fokus.ba.

U februaru 2017. godine aktiviralo se Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja i ugrozilo sela Ribnica i Mramor.

Akumulacija vode koja se stvorila i oko pet miliona kubika jalove masa krenula je u pravcu sela Ribnica, a put prema selu Mramori zatrpan je bio nekoliko dana.

Danas je zabilježen sličan prizor. Prije tri godine do prelijevanja vode na autoput A-1 Kakanj – Zenica došlo je zbog obilnih padavina koje su natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Nakon izbijanja na autoput 2017. godine, vodu koja se akumulirala nadležni su riješili tako što su je kanalisali kroz tunele koji prolaze ispod autoputa, javlja portal Kakanj-info.

Pitanje je: Hoće li se ponoviti gori scenario od onoga iz 2017. ukoliko voda pod ogromnim pritiskom potkopa zidne nasipe? Prijeti li obrušavanje i pucanje ceste?

Ponovo dramatični prizori iz Tičića kod Kaknja: Voda probija nasipe ispod autoputa!

Ponovo dramatični prizori iz Kaknja: Voda probija nasipe ispod autoputa! Februara 2017.godine aktiviralo se Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja i ugrozilo sela Ribnica i Mramor. Akumulacija vode, koja se stvorila, i oko pet miliona kubika jalove masa krenula je u pravcu sela Ribnica, a put prema selu Mramori zatrpan je bio nekoliko dana.Danas sličan prizor. Prije tri godine do prelijevanja vode na autoput došlo je zbog obilnih padavina koje su natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.Nakon izbijanja na autopout (2017) vodu koja se akumulirala nadležni su riješili da kanališu kroz tunele koji prolaze ispod autoputa. Pitanje je: Hoće li se ponoviti gorti scenarijo od 2017.godine ukoliko voda pod ogromnim pritiskom potkopa zidne nasipe? Prijeti li obrušavanje i pucanje ceste?Video je snimio danas jedan od mještana sa Tičića.

Gepostet von Kakanj Info am Montag, 22. Juni 2020


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79