Dramatično stanje u poljoprivredi: Suša opustošila polja

 

Dug sušni period, praćen ekstremno visokim temperaturama, najviše će se odraziti u poljoprivredi i proizvodnji žitarica, povrća, voćarstvu, ali i stočarstvu.

Poljoprivrednici su u strahu jer je nakon njihovog proljetnog truda i ulaganja suša ostavila neviđenu pustoš. Umjesto dozrijevanja i punjenja zrna, kukuruz se suši, a on je strateška biljka za proizvodnju silaže.

Visoke cijene

Povrće se osušilo zbog nedostatka vlage, što je najviše utjecalo na enorman skok cijena proizvoda. Žitna polja od Semberije, Lijevče polja, Sprečkog i polja pored rijeke Bosne te u Bosanskoj Posavini su opustošena.

Kako su nam rekli poljoprivrednici, iz svojih džepova proljetos su skupo platili sjetvu jer je repromaterijal poskupio i do 70 posto (sjeme kukuruza, mineralno gnojivo, sredstva za zaštitu, obrada i sjetva), a sada samo mogu gledati kako to suša uništava.

– Ovako sušnu i nepogodnu godinu niko od nas nije zapamtio. Izdalo je sve što smo zasijali, uzalud nam trud, jer mi štetu ni od koga ne možemo naplatiti. Kako koja godina ide, sve je teže. Ja sam imao sreću da iz šume pored moga imanja teče potočić čiste vode, pa sam buraniju zalijevao i na 1.300 pritaka planiram proizvesti 400-500 kilograma. Cijena od 6 maraka jeste visoka, ali buraniju, ko nije imao čime zalijevati, neće ni ubrati – kaže poljoprivrednik iz Lohinje Donje Husein Šestan.
Problemi stočara

U problemima su se ponajviše našli stočari. Kukuruz od kojeg se proizvodi silaža je podbacio za 70 posto pa farmeri najavljuju rasprodaju stočnog fonda i zatvaranje farmi. Tada će poskupjeti mlijeko. I soja je izdala. Posjetili smo farmera Ibrahima Škrebu u Doboj-Istoku, rekordera u proizvodnji mlijeka u ovom kraju.

– Ja sam u Sprečkom polju zasijao hiljadu dunuma kukuruza. Godina je teška, vrijeme nam ne ide na ruku, lani su mi posjed uništile poplave, ove godine suša, ali se boriti mora – naveo je Škrebo.

Voćari su, također, u lošoj situaciji. Voće kasni u sazrijevanju zbog nedostatka vlage, u voćkama je manje soka pa je i kvalitet slabiji. Osim toga, teško je i berače naći, koliko god ih plaćali.

Zbog svega ispaštaju i kupci.

Tabaković: Ispaštaju kupci

– Živim od najniže penzije od 382 marke, uvijek sam na pijaci petkom i do sada se i nekako moglo kupiti malo povrća i voća. Sada je to nemoguće, jer je kilogram buranije 6-7 KM, bijelog luka 8, paradajz je 3-4 marke. I krompir, koji je ranije svima bio dostupan, sada je za mnoge luksuz – kaže penzioner Sulejman Tabaković iz Gračanice za Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79