Dramatično upozorenje epidemiologinje: Već smo u četvrtom talasu epidemije, nadali smo se ovaj val neće biti strašan kao prethodni, ali…

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 420 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su dvije osobe. Ove brojke alarm su za uzbunu. Epidemiolozi svakodnevno ukazuju da je vakcinacija najbolja zaštita. No, iako BiH konačno ima dovoljno vakcina, nema zainteresovanosti građana.

Epidemiologinja Mia Blažević ističe da smo, prema svim pokazateljima, već u četvrtom talasu epidemije, čemu je najviše doprinijelo ponašanje ljudi, ali i novi delta soj, koji je preuzeo dominaciju.

– Jedno vrijeme smo se nadali, s obzirom na to da smo imali veću količinu cjepiva, da ćemo imati veći obuhvat kako ovaj val u kojem se već nalazimo, ne bi bio strašan kao prethodni. Međutim, sad već vidimo da to neće biti moguće. Jedino što nam preostaje je primjena nefarmaceutskih mjera. I dalje preporučujemo svim ljudima da se cijepe, međutim, trebaju imati na umu da je nakon cijepljenja potreban mjesec da se razvije imunitet, tj. odgovor tijela kako biste bili zaštićeni od bolesti. A otprilike za mjesec dana očekujemo da će ovaj val biti u punom jeku. Dakle, ovo je krajnje vrijeme da se cijepite ukoliko želite da zaštitite sebe od potencijalne bolesti, poručila je Blažević.

Govoreći o novom setu mjera o kojem će Krizni štab FBiH raspravljati na sastanku naredne sedmice, Blažević ističe da se ni kod nas ni u svijetu lockdown nije pokazao kao najefektivnija opcija. Ispostavilo se da najviše rezultata daju mjere koje se primjenjuju na manjem ograničenom području, pa će, kaže, pored nekih osnovnih mjera na nivou Federacije, najvjerovatnije kantoni i ubuduće trebati donositi najveći dio epidemioloških mjera za borbu protiv koronavirusa, prenosi federalna.ba.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79