Drašković: Srpski svijet je iluzija koja neće zaživjeti

Srpski svijet iluzija je koja nikad neće i ne može zaživjeti, a ukoliko neko krene u avanturu da to ostvari, dovest će do novog krvoprolića, kazao je, u emisiji Teleksopija, srpski pisac i predsjednik SPO-a Vuk Drašković.

– Ko iz istorije i iz grešaka ne izvuče prave pouke, osuđen je da mu se nesreća ponovi. Ta ideja o nekakvom srpskom svijetu koja se sada pojavljuje je falsifikat. Tu ideju su nametnuli Rusi, to je njihova ideja, ali Rusija je Rusija, nuklearna sila koja može da ugazi u neku državu, niko joj na svijetu ne može ništa. Ovdje je popularna teza koju lansiraju upravo stari i podmlađeni pripadnici „memorandumske Srbije“ – da zapravo formalno poštujući trenutni raspored snaga, formalno poštujući trenutne granice BiH i CG, treba raditi na tome da se srpski svijet prvo ujedini duhovno, kulturno, a jednog dana, kako je nedavno rekao ministar vojni, i državno. To je iluzija koja neće zaživjeti, ne može zaživjeti, može samo neki ludak krenuti u avanturu da to ostvari, to bi dovelo do novog krvoprolića – vjeruje Drašković, prenosi Antena M.

Polijetanje iz Dubrovnika

Komentirajući političku situaciji u Crnoj Gori, kaže da je situacija specifična i da ne razumije Mila Đukanovića kad kaže da je DPS izgubio na nedavnim izborima, a još manje razumije one koji proglašavaju “apsolutnu pobjedu.”

– Ne razumijem Mila Đukanovića kad kaže da je DPS izgubio. Nije tačno. Po svim mjerilima i kriterijima zapada – DPS je pobijedio. Pobjednik izbora je ona partija koja osvoji najviše mandata. Na drugoj strani, imamo 16 partija i sedamnaestu SPC. Svi skupa, uz neviđenu propagandnu podršku medija, uspjeli su da osvoje samo mandat više i proglašavaju nekakvu apsolutnu pobjedu. Slušam po srpskim medijima analitičare da Đukanović treba, pošto je totalno poražen, čovjek prije dvije godine osvojio 54 posto u prvom krugu, da odstupi jer evo sad je poražen – kazao je Drašković.

Gostujući kod Tamare Nikčević, prvi put je javno ispričao događaj iz 1999, prisjećajući se rečenice koja mu je ostala urezana, a koju mu je kazao aktuelni crnogorski predsjednik.

– U decembru ‘99. održavan je samit OSCE-a u Istanbulu. Ja sam dobio poziv da učestvujem. Rizično mi je bilo putovati, naprosto da bih lidere demokratskog svijeta upoznao sa mnogim zločinima terorističkog Miloševićevog režima. Javlja se Milo Đukanović i kaže da je i on pozvan i nudi da zajedno sa njim iz Podgorice letim njegovim avionom – što ja prihvatam. Dolazim na aerodrom, čeka me automobil, dvojica momaka, i odvoze sa aerodroma. Ništa ne govore. Pođemo ka Cetinju i ja pomislim da je avion na tivatskom aerodromu. Međutim, prođemo tivatski aerodrom. Kod Lepetana čeka trajekt. Mene hvata zebnja, možda je neka Miloševićeva UDBA, posebno kad prolazimo u Hrvatsku, mislim bacit će me u hrvatsko more. Momci samo govore: Ne brinite. I dolazimo na aerodrom Ćilipi, tamo je njegov avion, u avionu Đukanović. Rekao mi je: “Moram vaditi Crnu Goru iz čeljusti ove nemani”. On, predsjednik, ne smije da poleti ni sa jednog aerodroma, jer Sedmi bataljon okupatorske vojske tadašnje Jugoslavije drži ga na nišanu, da ga obori. Toga dana, da smo poletjeli iz Podgorice ili Tivta, vjerovatno bismo bili pogođeni – takva je bila Crna Gora ‘99 – ispričao je Drašković.

SPC partija na izborima

Danas je u NATO-u, uvažena država, na pragu EU, ali nažalost odjednom se pojavljuju neke snage koje žele da vrate Crnu Goru u 99, da oduzmu državnost, nezavisnost, da ponište referendum, rekao je on.

Komentirajući uticaj Srbije na izbore u Crnoj Gori, kazao je da on više ne zna “da li su djelovi naše službe naši, srpski ili GRU”. Pored Srbije, nesumnjiv utjecaj je imala i SPC, koju Drašković navodi, kao sedamnaestu partiju na izborima.

– SPC ima preko 800, 1.000 sveštenika koji ulaze u kuće, mala je Crna Gora, koji kunu, mnogo naroda vjeruje u te kletve, i koji u ime Boga narod proklinju, zaklinju, ubjeđuju da Sveti Vasilije učestvuje na izborima. I proglasili su ga za izbornog pobjednika. Čovjek koji je dobio mandat za sastav vlade izjavljuje „pobijedio je na ovim izborima Sveti Vasilije Ostroški“. Kakva je to poruka? Ja ne mogu da vjerujem, pratio sam kampanju u Crnoj Gori, čitao portale – ne samo da Sveti Vasilije učestvuje nego se noću digne, šeta po gredama, nosi vunene čarape i pocijepa ih…Zamislite to nekom narodu servirati u 21. vijeku – istaknuo je.

Dodao je da ne zna „koga ćemo mi ovdje naći da pobijedi Vučića? Možda Svetog Sava. Da se crkva i opozicija angažuju da ih Sveti Sava vodi.“

To je nevjerovatno dokle naopaka ideja može čovjeku da pomuti pamet, ističe, i dodaje da zlo koje sada govori iz Srbije nije prava Srbija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79