Draža, Tuđman i Titanik imaju spomenik u BiH, a žrtve rata nemaju

Građane Bileće, gradića na jugoistoku Bosne i Hercegovine u entitetu Republika Srpska mogla bi uskoro na ulazu u grad dočekati bronzana bista Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore.

Inicijatori, boračka organizacija Vojske Republike Srpske (VRS) iz susjednog grada Gacka, smatraju da bi bista trebala biti znak zahvalnosti Bulatoviću “koji im je pomogao u najtežim trenucima za istočnu Hercegovinu i Republiku Srpsku tokom minulog rata”.

Miladin Dostinić, predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju ovog spomenika kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), kako je ovo još na razini ideje.

„Treba da se završe određene dozvole za to. ali to mora i Vlada i ministarstvo saobraćaja i veza i Opština Bileća da se izuzme ta lokacija“, kaže Dostinić. napominje kako je situacija oko lokacije sporna jer je na tom mjestu planirana gradnja kružnog toka.

Otkud Bulatović u Bileći?
Momir Bulatović je bio direktni politički eksponent politike Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Od 1998., pa do 2000. godine obavljao je funkciju predsjednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije.

Bulatović je bio predsjednik Crne Gore i u vrijeme kada je crnogorska policija izbjeglice iz BiH, mahom Bošnjake, u maju 1992. godine izručila Vojsci RS.

Od najmanje 66, a prema nekim procjenama i preko 80 izručenih civila, iz sabirnog centra u Herceg-Novom je preživjelo samo 12.

Ni do danas nisu pronađena sva njihova tijela, a ne zna se precizno ni gdje su stradali.

Spomenik Bulatoviću planiran je na takozvanoj nikšićnoj raskrsnici, a izabrana je, kako za RSE kaže zamjenik načelnika Bileće, Nikola Bajović, “zbog simbolike”.

„Mi smo zainteresovani da uradimo sve ono što je do nas. Da izdamo građevinske dozvole projekat za uređenje te nikšićke raskrsnice postoji. To je projekat uređenja kružnog toka i mi u tome vidimo priliku za uređenje našeg ulaza u grad. Po reakcijama naroda mislimo i da je Momir Bulatović zaslužio da mu se Hercegovina oduži na takav način“, ocjenjuje Bajović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79