Dritan Abazović podržao ideju o otvorenom balkanu!

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se zalaže za regionalnu inicijativu koju, između ostalog, zovu i Otvoreni Balkan.

Crna Gora je baš kao i Kosovo ranije odbila učestvovati u ovoj inicijativi, međutim novi premijer je nagovijestio u kojem smjeru bi mogla ići ekonomska i trgovačka politika nove Vlade Crne Gore.

Abazović je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao da je Otvoreni Balkan osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana, a ocijenio je da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća, dajući im tako podršku za prihvatanje inicijative.

“Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po država ili tri i po države, već za šest država. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u bilo kojoj regionalnoj inicijativi”, rekao je Abazović.

Inače, ni Bosna i Hercegovina nije još uvijek iskazala jasan i ujednačen stav o ovom savezu s obzirom na to da još uvijek nije postignut konsenzus među liderima. Nakon što se inicijativa pojavila i nakon što ju je podržala i međunarodna zajednica, u bh. političkom vrhu postoji određena doza skepticizma prema ovoj ideji, međutim mnogi smatraju da bi od Otvorenog Balkana imali značajne koristi.

Neki od razloga za neulazak u ovakav ekonomski savez koji smo mogli čuti u BiH i regionu je i taj da Otvoreni Balkan inicira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi stvorio “Veliku Srbiju”. Ovo jer Abazović odbacio kao besmislice navodeći da u projektu učestvuje i Albanija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79