Drljević: Ako treba posuđivat ćemo i krevete za pacijente

Činimo sve da malo pritisak smanjimo i da se organiziramo da svi pacijenti koji dolaze ovdje budu upućivani u druge centre dok ne budemo imali mjesta, kazao je za „Avaz“ infektolog i voditelj Covid odjela Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ednan Drljević.

U ovoj ustanovi je u protekla 24 sata zabilježen najveći broj hospitaliziranih pacijenata od početka pandemije Covid-19.

Imaju 127 Covid pacijenata

– Naša obaveza je da imamo 104 kreveta, što je 30 posto kapaciteta, za Covid pacijente. U ovom trenutku imamo 127 smještenih pacijenata. To je za jednu bolnicu veliko opterećenje. Svaki Covid pozitivan pacijent zahtjeva tri puta više osoblja. Oni rade skraćeno radno vrijeme, radi se po 4 sata, i još se razbolijevaju. Ta liječenja su tri puta skuplja od liječenja drugih pacijenata – rekao nam je Drljević.

Napominje da je rješenje da se otvore kapaciteti u drugim zdravstvenim ustanovama.

– Ali i da nas se kontaktira prije nego što nam se pošalje pacijent da se provjeri ima li mjesta. Ako ima mjesta vrlo rado ćemo primiti pacijente, ako nema, da se upute u druge ustanove gdje ima na stotine slobodnih kreveta. Ako ih tamo ne budu htjeli primiti naći ćemo način da zbrinemo te pacijente. Ako ništa posudit ćemo krevet jer smo, kao kantonalna bolnica, dužni da zbrinemo sve pacijente iz KS – kazao nam je Drljević.

Na KCUS-u 300 praznih kreveta

Dodaje da KCUS ima oko 300 kreveta praznih koji su predviđeni, po zakonu, za Covid. KCUS ima 700 do 1.000 kreveta ukupno praznih.

– Nama treba samo par dana dok ne otpustimo izliječene pacijente pa da opet počnemo da primamo. Ako vrate nekog iz Kliničkog mi ćemo ga primit. Predlagali smo da nam se posude neki kreveti da primamo – kazao nam je Drljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79