Drljević: Klastere više ne možemo pratiti

Novi rekordan broj zaraženih koronavirusom- 140, zabilježen je jučer u BiH, pokazali su podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Broj novooboljelih svakog dana sve je veći.

Oštrija borba

Zaključno s jučerašnjim danom, u FBiH su do sada oporavljena 1.022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 745 slučajeva.

– Očekivali smo povećan broj slučajeva. Virus nije bio nestao, ovo je još prvi val. U svim zemljama svijeta taj broj se poveća nakon što se ukinu mjere ili ako su bili praznici u međuvremenu, jer je bilo većih okupljanja. To se desilo i kod nas. U kantonima u kojima su se građani opustili sada su dobili domaće klastere koje je dosta teško pratiti. Sada slijedi oštrija borba, veoma je teško naći nultog pacijenta – kaže za „Avaz“ dr. Ednan Drljević, infektolog iz Zenice.

Dodaje da za djecu i dalje nema velike opasnosti od koronavirusa.

– Ali, djeca su živahna i ostvaruju veliki broj kontakata i odlična su za širenje COVIDA-19. Stariji su oprezni, više se čuvaju i imaju manje kontakata. I sada vidimo da uglavnom starije osobe nose maske, manje se kreću i paze na držanje distance. Kod njih su posljedice puno teže i smrtnost ide i do 30 posto. Ova borba će biti neprestana. Imali smo nesreću da struka nije pitana kada su mjere prerano ukinute, prema mom mišljenju tri sedmice do mjesec ranije – ističe Drljević za Avaz.

Mlađe stanovništvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić jučer je izjavio da ga zabrinjava epidemiološka situacija zbog povećanog broja zaraženih koronom. Istakao je da su sada među zaraženima najčešće osobe starosti od 30 do 45 godina, koje su radno sposobne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79