Drljević: Treba napraviti što oštriji lockdown

Infektolog, prim. dr. Ednan Drljević

Član Kriznog štaba KS Ednan Drljević na današnjoj sjednici Skupštine KS rekao je da je pandemijom zahvaćena cijela država.

– Mjere se moraju donositi u cijeloj državi, a ne po kantonima, entitetima ili distriktu. Nama nije padalo na pamet da zatvaramo skijališta na Bjelašnici i na Igmanu upravo zato jer ljudi imaju karte koje vrijede na svim skijalištama. Ne vrijedi zatvarati ako odu s istom kartom na Jahorinu. Mi govorimo da se mjere moraju provoditi na nivou države – kazao je Drljević.
Složena situacija

Kada je riječ o lijekovima koji se koriste protiv korone Drljević je potvrdio da su u stalnoj komunikaciji sa klinikom “Mayo” i klinikom u Istanbulu.

– Favira je dozvoljena, ali nemamo relevantnih dokaza ni da pomaže ni da ne pomaže. Ima ga smisla davati prva 72 sata. Što se tiče Remdesivira, mi smo zagovornici i dajemo ga od prvog dana. Taj lijek se daje isključivo u roku od 10 dana. Naši pacijenti su nabavljali taj lijek, a bio je prijedlog da ga nabavi Federacija BiH, ali na osnovu studije koju je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, odustalo se – kazao je Drljević.

Ističe da je složena situacija.

– Naše stanovništvo, 30 posto njih, je bilo u dodiru s Covid-pacijentima. Najteža je situacija u Sarajevu. Nama može pomoći samo vakcinacija. Nemoguće je spriječiti širenje virusa britanskog soja, lockdown može spriječiti samo da se ovaj soj širi po drugim kantonima – kazao je Drljević, dodavši da je ovaj soj virusa puno opasniji i brži, te da taj virus nije izmišljen u Sarajevu, nego je došao nama zbog propusnosti granica i skijališta koja su bila aktivna oko Sarajeva.
Što oštriji lockdown

Istakao je da bi u roku od tri-četiri sedmice morali vakcinisati oko 100.000 judi.

– Do tada treba napraviti što oštriji lockdown i spriječiti da ovo zadesi cijelu FBiH – rekao je Drljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79