Drugačije od Novalićevih mjera: Porez na dohodak u RS biće 8 posto, neoporezivi dio plate 1.000 KM

Vlada RS, u saradnji sa poslovnom zajednicom, kreira mjere koje će biti sadržane u Programu ekonomskih reformi za period 2022-2024. godina, a predviđaju smanjenje stope doprinosa sa 32,8 na 31 odsto i poreza na dohodak sa deset na osam odsto te povećanje neoporezivog dijela dohotka na 1.000 KM.

Rekli su ovo u Ministarstvu finansija RS iz kojeg poručuju da da će naredna godina biti posvećena rasterećenju privrede i stvaranju povoljnih uslova za snažniji privredni rast.

„Ekonomske mjere, u predstojećem periodu, sadržaće smanjenje doprinosa sa 32,8 na 31 odsto. Stopa poreza na dohodak bi, ovim mjerama, bila smanjena sa deset na osam odsto“, preciziraju u Ministarstvu finansija RS.

Neoporezivi dio dohotka bi bio 1.000 КM, a planiran je i prelazak sa neto na bruto obračun plata u 2022. godini.

„Кod ovog rasterećenja u budžetu će prihodi biti manji za 80 miliona КM. Ekonomskim mjerama planirano je i umanjenje nefiskalnih davanja u ukupnom iznosu 25 miliona КM, što će u značajnoj mjeri ići u korist poslovne zajednice od kojih smo dobili saglasnost za sprovođenje planiranih mjera“, poručuju iz Minstarstva finansija RS.

Podsjećamo, premijer RS Radovan Višković je rekao da će ovim rasterećenjem zaposlenima biti povećanje plate između pet i deset odsto, a da Vlada RS očekuje od poslodavaca da bar za isto toliko povećaju plate radnicima.

Prosječna plata u Srpskoj trenutno je 1.026 KM.

  Migrant na Ilidži skočio na vozača tramvaja i počeo ga udarati

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79