Država BiH izgubila još jedan slučaj u Strazburu

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je danas u korist predsjednice mostarskog ogranka Naše Stranke Irme Baralije, nalažući državi Bosni i Hercegovini da dopuni neophodne zakone i omogući “demokratske izbore” u Mostaru.

Slučaj se odnosi na pravnu prazninu koja onemogućuje podnositelja zahtjeva pred strasburškim sudom, a koja je političarka s mjestom boravka u Mostaru, da glasa ili se kandidira na izborima.

ECHR je donio odluku kojom se naglašava da su pravnu prazninu stvorile vlasti tako što su propustile da implementiraju odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., a koja se odnosi na uredbe o glasanju na lokalnim izborima u Mostaru, nalažući vlastima da harmoniziraju relevantne zakone sa Ustavom, prenosi N1.

Ovakav slijed događaja doveo je do situacije gdje su posljednji lokalni izbori u tom gradu održani 2008. a gradom od 2012. upravlja gradonačelnik koji nije imaoneophodni demokratski legitimitet, ističe se u saopštenju koje je izdao strasburški sud u ponedjeljak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79