Država daje 10 miliona KM za javne servise

Na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis BiH za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Sredstva doznačena BHRT-u namijenjena su za otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara u Parizu ove godine.

“Ovo je prvi korak. Drugi mora biti hitno imenovanje upravljačkih struktura FTV-a u Parlamentu Federacije BiH kako bismo na fer način uredili način prikupljanja RTV takse unutar Federacije BiH. Treći korak je donošenje novog zakona koji će trajno urediti stabilnost javnih servisa i od kojeg će sva tri servisa imati jaču podršku nego danas”, poručio je ministar Forto.

Također, zahvalio se članovima Vijeća ministara BiH na podršci za usvajanje ove odluke, a zaposlenicima BHRT-a i FTV-a na razumijevanju.

Osiguravanje finansijske stabilnosti javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima, nastoji se osigurati ovom odlukom. Također se planira omogućiti održivost i funkcionalnost Javnog RTV servisa BiH i stvoriti pretpostavke za podršku i unapređenje sektora telekomunikacija i elektronskih medija u BiH, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79