Država je u blokadi!?

Vijeće ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom već duže od mjesec nije donijelo nijednu odluku, s obzirom da je zadnja sjednica održana krajem jula. Time se nanosi velika šteta našoj državi.

Prema saznanjima Klix.ba, oko 160 tačaka čeka na razmatranje i usvajanje. Neodržavanje sjednica posljedica je blokade koju provode predstavnici stranaka iz Republike Srpske.
Zanimljivo je da pažnja javnosti nije toliko usmjerena na Vijeće ministara, koliko na Predsjedništvo BiH u čijem radu učestvuje Milorad Dodik.

Obje institucije su važne za funkcioniranje države. No, pred Vijećem ministara, kao izvršnim organom državne vlasti, nalazi se veći broj odluka.

Jedina odluka koja je zasad zabrinula domaće političare jeste ona o produženju takozvanog privremnog finansiranja, koju je neophodno donijeti jer Bosna i Hercegovina nema usvojen budžet za ovu godinu.

Ako Vijeće ministara ne donese tu odluku do kraja septembra, neće se moći isplaćivati plaće u državnim institucijama. Ovo, naravno, jeste jedno od najvažnijih pitanja, ali su tu i brojne druge odluke koje se moraju donijeti.

Primjera radi, BiH ove godine neće nastupiti na prestižnom sajmu preduzetništva EXPO 2020 Dubai, koji se održava od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Razlog je što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o učešću do krajnjeg roka, odnosno 31. augusta. Ovim je pričinjena dugoročna šteta našoj privredi i ugledu u svijetu.

I brojne druge odluke čekaju na Vijeće ministara, a blokada će svakim danom predstavljati sve veći problem, i njeni puni efekti će se početi osjećati u narednim danima i mjesecima, ukoliko ne bude rješenja. Za sada, nažalost, nema nikakvih pomaka.

Podsjetimo, sjednica Vijeća ministara nema jer ih ne saziva predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) u skladu sa odlukom stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska da bojkotuju rad institucija zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocide i veličanja ratnih zločinaca.

Dodik je, podsjetimo, učestvovao u radu posljednje sjednice Predsjedništva BiH, ali je glasao protiv svih odluka i time praktično blokirao rad ove institucije. Najavio je da će nastaviti djelovati na taj način ako ne bude dogovora o Inzkovom zakonu, imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika i drugim pitanjima. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je Schmidta da smijeni Dodika, ali on zasad nije pokazao namjeru da to uradi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79