Država koja ne želi obrazovane!

Država koja ne želi obrazovane- Pisa testiranja (Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika) je jedno od relevantnijih istraživanja koje pokazuje gdje se u svijetu nalazi naš obrazovni sistem. Zaključak: svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen. U prevodu, nije u stanju primijeniti naučeno.

Zamišljam „ulickanog“, lijepo sređenog sjedi u fotelji i kaže „eh sad ćemo lockdown“, „sad ćemo online“. Pri tome nije čuo za pubertet i adolescenciju i sve što ti burni periodi zahtijevaju i nose sa sobom. Na sve to čujem „djeca su glavni prenositelji koronavirusa“?! Zamislite, praviti takvu stigmatizaciju, svoj nerad prebacivati na djecu.

Od škole smo prvo napravili zatvor. Distanca, maska, pištolj (toplomjer) na čelo pa u ćeliju (učionicu) i nema „maket“ dok čuvar ne da dopust. Pa smo se onda igrali škole, malo u učionicu, malo za računar, malo kreda, malo Google classroom. Eh, sad smo stavili ključ u bravu. Krijemo se iza termina „učenje na daljinu“, „online nastava“, „platforma“, „digitalne kompetencije“.

Godina dana nam nije bila dovoljna da uvidimo greške i rupe u sistemu. Druga godina, isti scenarij. I da nema niko da kaže „njima gore“, ljudi, djeca ispaštaju! NE SMIJU školu završiti online! Znam da se svako o svom jadu zabavio, svima je najteže. Ali, DIJETE je to. Dijete bez socijalizacije, druženja pa i prilike da se posvađa i potuče s drugom. Kroz sve to oni moraju proći. Uz mobitel i laptop sigurno neće. O obrazovanju da i ne pričam, ovdje je u pitanju psihosocijalno stanje tog malca koji sad gleda u mobitel i čeka da mu nastavnik pošalje lekciju i objasni – online. Kako sam samo zamrzio tu riječ!

„Nabavite vakcine“ već je postala otrcana fraza. Čini mi se da je to i bio cilj. UČINITE NEŠTO! Dijete ne može više ovako. Ne roditelj, ne nastavnik, nego DIJETE! Škola je izgubila svaki smisao! Ubili ste svaku želju za napretkom i budućnosti ovih mladih ljudi.

Zatvorili ste djecu u četiri zida, ne date im priliku da se obrazuju i da napreduju u svim svojim segmentima. Zapitam se da li je zaista cilj da se napravi neobrazovano društvo, znamo svi šta to znači i čemu služi.

Da ne govorim o dječici kod učiteljica, studentima, vrtićima i svim nonsensima od policijskog časa pa do tržnih centara i kafića.

I da ponovim, svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen! Zar vam to nije dovoljno?!

Ali, šta ja znam, nisam ja u kriznom štabu, nestručan sam niti me ko šta pitao.

Bakir Pojskić, prof.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79