Država reagovala na nezakonitu izgradnju terminala za kerozin Hifa Oil na Dobrinji!

Nakon uporne borbe građana Dobrinje da dokažu kako je izgradnja kompleksa za kerozin kompanije Hifa oil u ovom naselju nelegalna, za to stižu i prve potvrde od institucija.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvažilo je žalbu Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH izjavljenu na rješenje Ministarstva komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Kantonalno ministarstvo žalbu Aarhus centra odbacilo je kao nedopuštenu, a nije udovoljilo ni zahtjevu za pristup informacijama i dostavilo rješenje o okolinskoj dozvoli u zakonom predviđenom roku, javlja Žurnal.

– Trenutna dozvola je upitne valjanosti. Konačno je jedna institucija reagovala na zahtjeve građana – rekao je Amar Taso ispred neformalne grupe građana Spasimo Dobrinju na pres konferenciji održanoj ovim povodom.

Ministarstvo turizma uvažilo je žalbu, citirajući član Aarhuske konvencije, na što se u svojoj žalbi ispred građana Dobirnje poziva i Aarhus centar:

– Zainteresirana javnost se mora obavijestiti, bilo putem javne obavijesti ili pojedinačno, zavisno od potreba, u ranoj fazi postupka odlučivanja po pitanjima okoliša te na adekvatan, blagovremen i učinkovit način (o predloženoj aktivnosti o kojoj će se donositi odluka, prirodi mogućih odluka ili nacrta odluka…) – navodi se u rješenju.

Javnost mora biti upoznata, propisuje Konvencija, sa svim procedurama koje prate postupak.

Još prošle godine upozoravali smo upravo na to da je Kantonalno ministarstvo komunalne privrede prekršilo zakon jer nije na transparentan način oglasilo javnu raspravu.

Iz Ministarstva je za Žurnal tada potvrđeno da je javni poziv za raspravu objavljen samo na web stranici, a tek naknadno u jednim dnevnim novinama, dok zakon propisuje da mora biti objavljen i u dnevnim glasilima.

Osim toga, Zakon o prostornom uređenju precizira da je za izdavanje urbanističke saglasnosti (izdala je Općina Novi Grad) potrebno imati okolinsku dozvolu ukoliko se objekat nalazi na spisku onih koji utiču na okoliš, što je slučaj sa ovim objektima. U trenutku izdavanja urbanističke saglasnosti – a bio je januar 2020. godine– projekat nije imao okolinsku dozvolu.

Okolinsku dozvolu Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a izdalo je osmog jula prošle godine, 18 mjeseci nakon izdavanja općinske saglasnosti. Na taj način prekršen je Zakon o prostornom uređenju KS-a.

Općina Novi Grad, Vlada KS-a, Kantonalno ministarstvo komunalne privrede, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša, inspekcije, Ured za borbu protiv korupcije KS-a koji je primio prijavu o nelegalnoj gradnji… sve su to institucije koje do sada nisu reagovale na ovu gradnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79