Država za godinu dana prikupila više od milijarde KM od akciza na naftu i naftne derivate

Foto: Shutterstock

Od nameta na prodaju goriva u prošloj godini u BiH ubrano je 1,13 milijardi maraka, što je za skoro 50 miliona manje nego 2021. godine, a stručnjaci to pripisuju poskupljenju na tržištu naftnih derivata kojem je bilo izloženo i domaće tržište, a što je na kraju donijelo i manju potrošnju dizela i benzina.

Naime, po litru goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutno se plaća akciza (visina zavisi od vrste naftnog derivata, od 0,30 do 0,45 KM po litru), te dvije putarine. Prva putarina je za održavanje puteva (0,15 KM po litru derivata), a druga za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM po litru derivata).

Znate li gdje ide novac od akciza na gorivo?

Tako je u prošloj godini od akciza na naftu i naftne derivate ukupno ubrano ukupno 510 miliona maraka, a godinu ranije ta brojka iznosila je 531 milion.

“Kada je riječ o putarinama, u prošloj godini po tom osnovu prikupljeno je 627,24 miliona maraka, a godinu ranije 655,63 miliona”, rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

U analizi Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navedeno je da je lani potrošnja benzina pala za 5,6 odsto, dizela za 2,5 odsto, a ostalih derivata za 2,9 odsto.

“Nakon rasta potrošnje derivata u januaru i februaru, s početkom ratnih dešavanja u Ukrajini i rastom cijena na svjetskom tržištu nafte, u martu je nastupio pad potrošnje koji traje sve vrijeme posmatranog perioda sa izuzetkom u maju, kada se ostvareni rast dijelom može pripisati efektima niske osnovice potrošnje dizel goriva u istom mjesecu prethodne godine. Najveće stope pada potrošnje derivata nafte zabilježene su u trećem kvartalu 2022. godine”, navedeno je u analizi odjeljenja.

U istoj analizi navedeno je da su neto prihodi od akciza na derivate nafte i putarine činili 14,4 posto prihoda od indirektnih poreza u 2022. godini.

U BiH su lani predlagane i izmjene Zakona o akcizama i to na način da budu ukinute akcize na gorivo, ali to zakonsko rješenje je i dalje u proceduri ali bez podrške vladajuće strukture u BiH i po svemu sudeći od izmjena toga akta neće biti ništa.

Ukidanjem akciza na gorivo građani BiH bi litar goriva plaćali i do pola marke jeftinije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79