Državljani BiH na sudu zbog Ramba

Slučaj psa Ramba već više od godinu dana aktuelan je u austrijskoj javnosti, a sada bi mogao dobiti i sudski epilog.

Naime, sve je počelo još decembra, 2002. godine kada je organizaciji za zaštitu životinja “Pfotenhilfe“ prijavljen slučaj zapuštenog, teško bolesnog psa Ramba.

Ubrzo se saznalo da je Ramba godinama ilegalno na lancu držao državljanin BiH, što je organizacija “Pfotenhilfe” i prijavila kancelariji javnog tužioca u austrijskom Riedu (Gornja Austrija). Slučaj se tretirao kao izrazita okrutnost prema životinjama. Međutim, nakon nekoliko mjeseci istrage, javni tužilac je procijenio da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu i zatvorio slučaj. Ipak, to nije bila prepreka za “Pfotenhilfe” koji je apelovao na nastavak istrage.

Konačno, pred kraj prošle godine, tročlano sudsko vijeće je odlučilo da kancelarija javnog tužioca mora da nastavi sa daljom istragom. Štaviše, oni su tužiocima uputili i jasnu kritiku: sam čin obustavljanja istrage je isto jedna vrsta okrutnosti prema životinjama.

Iz “Pfotenhilfe” navode da sud uputio kritiku Tužilaštvu jer nisu angažovali vještaka veterinarske struke kako bi utvrdili da je pas bio zanemaren, sve dok se nije teško razbolio.

Uz sve ovo, prijavljena je i supruge državljanina BiH, koja je takođe znala za stanje psa s obzirom da je živjela u istom domaćinstvu, ali ga je ignorisala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79