Državljani BiH ni s hrvatskim pasošem ne mogu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je danas novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Navedeno vrijedi i za one državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo, saopćeno je iz Granične policije BiH. To znači da će građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo za ulazak u Hrvatsku sada morati imati negativan PCR test, što dosad nije bio slučaj.

Novom odlukom Štaba, državljani trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u R. Hrvatsku samo pod određenim uvjetima, i to ako su:

– Zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici zaštite za starije osobe
– Pogranični radnici
– Osoblje u prometnom sektoru
– Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti
– Putnici u tranzitu
– Osobe koje putuju radi školovanja

Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućit će se ulazak u R. Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u R. Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza. Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Ostali uvjeti ulaska u R. Hrvatsku iz drugih zemalja, mogu se pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore. Privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske stupa na snagu od 1. decembra 2020. godine i traje do 15. decembra 2020. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79