Državljani iz BiH s hrvatskim dokumentima mogu se vakcinisati u Hrvatskoj

Kada biste došli na cijepljenje? – glasilo je protupitanje iz Vrgorca kada su ih kolege iz Večernjeg lista kontaktirale i rekle da se nalazimo u Bosni i Hercegovini te objasnili kako imamo hrvatske dokumente, ali ne i hrvatsko prebivalište, kao i možemo li se cijepiti.

Na isti upit službi Zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji, ljubazna sugovornica rekla je kako za sada uglavnom prakticiraju cijepljenje osoba koje imaju nekretnine u Zadru i okolici.

Ali, nakon nekoliko rečenica – kako nemamo stan ili neku prijavljenu adresu te da u BiH proces imunizacije slabo ide te da je nejasno kada bismo zapravo mogli doći na red za cijepljenje, kao i da bismo trebali putovati izvan zemlje, sugovornica je ipak poručila kako se može doći cijepiti svaki dan.
Kontaktirati županijske zavode

“To vam rade u dvorani Višnjik”, rekla je i dodala kako svi koji se cijepe dobivaju karton na koji ovlašteni liječnik upisuje datum imunizacije, kao i vrstu cjepiva koja je primijenjena.

Na taj karton upisuje se i podsjetnik kada se prima druga doza cjepiva.

U slučaju da je to Pfizer-BioNTech, koji se najčešće dobiva u Hrvatskoj, docjepljivanje se obavlja najmanje tri sedmice kasnije, a može se i produljiti na šest sedmica.

Kod Modernina cjepiva docjepljivanje se provodi nakon četiri sedmice.

Kod AstraZenece to je razdoblje od tri mjeseca.

Uz zdravstvene prednosti, oni koji su cijepljeni, a nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogu dobiti i posebnu potvrdu o tome da su cijepljeni kako bi kasnije, kada se aktualiziraju tzv. COVID putovnice, mogli s time prelaziti granicu.

Naime, jedina razlika između državljana Hrvatske koji imaju adresu prebivališta tamo i onih izvan nje, prije svih, Hrvata iz BiH je u tome što ne može biti izravno upisan podatak o cijepljenju u digitalnom obliku. Naime, to provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a budući da je cijeli sustav digitalno povezan, poznato je tko je cijepljen i automatski će dobivati digitalne potvrde koje će se zasigurno koristiti za prijelaz granice.

Umjesto toga, hrvatski državljani izvan Republike Hrvatske mogu tamo gdje su se cijepili zatražiti izdavanje posebne potvrde o cijepljenju koju im izdaje tamošnji ured Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje će također vrijediti kao svojevrsna propusnica, piše Vecernji.ba.

Detalji – gdje, kako i šta

Cijena ovoga dokumenta je 30 kuna (7.80 KM).

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na svojoj internetskoj stranici objavio i upute kako pristupiti cijepljenju, a najbolje je prije odlaska nazvati neke od brojeva telefona najbližih županijskih službi kod kojih se može provjeriti radno vrijeme, stanje s brojem cjepiva, kao i vrsta cjepiva te kada je i gdje najbolje doći na cijepljenje.

Na ovoj web-stranici nalaze se i upute kako se može elektronički prijaviti za cijepljenje, a tu se upisuje osobni identifikacijski broj (OIB) ili pak matični broj (MBO). Isto se može učiniti i preko web-stranice cijepise.zdravlje.hr. Također, predstavljeni su i svi brojevi telefona na koje se mogu prijaviti “strani državljani koji se žele cijepiti u RH”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79