Državljanin BiH priveden u raciji zbog nevjerovatne prevare teške 16.000.000 eura

Policija Kelna u saradnji sa italijanskom policijom uhapsila je četiri osumnjičena za prevaru tešku 16 miliona eura sa lažnim korona testovima.

Vođa ove grupe i mozak iza genijalne prevare je Italijan (31), nastanjen u Kelnu, koji je lišen slobode u Licati na Siciliji. Ostali pretresi su izvedeni istovremeno u Wupertalu, Hirtu, Siegburgu, Bergish Gladbachu i Kelnu.

Tamo su privedeni saradnici Italijana: državljanin Bosne i Hercegovine(46) te dva državljanina Turske (34, 42). Svi oni su uhapšeni u stanovima gdje su i živjeli.

Njih četvorica su bili pod istragom zbog velike prevare. Pored njih četvorice, uhapšeno je još 22 osumnjičena u Njemačkoj i devet na Siciliji.

A, njihova prevara bila je nevjerovatno jednostavna. Oni su preko falsifikovanog pisma došli do povjerljivih podataka pravog centra za testiranje na koronu u Kelnu. Te podatke su iskoristili da se uloguju onlajn preko portala Udruženja ljekara obaveznog zdravstvenog osiguranja u Sjevernoj Rajni-Westfaliji i registrovali su centar za testiranje u deset privatnih stanova u Kelnu i jednom u Langenfeldu.

„Nikada nije postojao centar za testiranje na koronu. Niti jedan test nije urađen“, rekao je glavni policijski službenik Michael Eser.

„I mi istražitelji smo bili zapanjeni koliko je procedura bila jednostavna“, nastavio je Eser. U periodu od juna 2021. do maja 2022., banda je na ovaj način prikupila 16,6 miliona eura od KV Sjeverna Rajna.

Za to bi bilo potrebno 1,9 miliona urađenih testova, a oni su te testove i naplatili. Istražitelji su uspjeli da povrate šest miliona eura. Još uvijek nema traga za preostalih 10.5 milona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79