Državljanka Srbije trovala staricu zbog novca: Krala joj pare sa računa

Državljanka Srbije (32) koja je u Švajcarskoj radila kao medicinska sestra u staračkom domu optužena je da je pokušala da otruje staricu (80) ricinusovim sjemenkama. Motiv nevjerovatnog zločina je novac, pošto je Srpkinja, navodno, planirala da ukrade 80.000 franaka sa staričinog računa.

Sudski postupak protiv srpske državljanke je u toku, a tužilac je prekjuče zatražio da joj se izrekne kazna od deset godina robije.

Troje optuženih

Kako su prenijeli švajcarski portali, Srpkinja je u periodu od septembra do decembra 2018. godine čak tri puta pokušala da ubije penzionerku u domu Rozengarten u Laufenu. Na optuženičkoj klupi se, osim Srpkinje, nalazi i njena koleginica, koja je nabavila otrovne semenke, kao i još jedan muškarac (45), koji je imao ovlašćenje da raspolaže staričinim novcem, ali nije htio da prijavi krađu.

Prije nego što je starica stigla u dom, jednom 45-godišnjem prijatelju je dala ovlašćenje da može da raspolaže njenim novcem na računu. Čim je stigla u starački dom, zbližila se sa medicinskom sestrom, koja je državljanka Srbije, pa je i njoj dala punomoćje da može da raspolaže sa 80.000 franaka, koliko je penzionerka imala na računu.

Medicinska sestra je ubrzo zatim, bez staričinog znanja, podigla 20.000 franaka sa računa. Staričin prijatelj je znao za to, ali je to prećutao – pišu portali, i dodaju:

Srpkinja je nakon toga odlučila da otruje penzionerku kako bi joj uzela sav novac sa računa. Zamolila je svoju koleginicu da joj nabavi otrovne ricinusove semenke, obećavši joj da će s njom podijeliti staričin novac.

Prvi pokušaj trovanja, kako je tužilaštvo istaklo, dogodio se 19. septembra 2018.godine, kada je osumnjičena medicinska sestra podmetnula nekoliko otrovnih sjemenki u račiće i lepinje punjenje lososom, i sve to poslužila starici.

– Starica ju je pitala kakve su to sjemenke, a Srpkinja ju je ubijedila da je to neki novi recept i da će joj se svidjeti. Starica poslije toga nije imala ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, pa joj je medicinska sestra ubrzo podmetnula novu turu ricinusovih semenki u preliv za kolač od jagoda.

Penzionerki je posleij toga pozlilo, ali nije posumnjala da je otrovana, pa joj je medicinska sestra u decembru 2018. dala otrovne sjemenke i treći put, stavivši ih u čaj. Starici je tada ozbiljno pozlilo, pa je brzo prebačena u bolnicu, gdje je utvrđeno da je sistematski trovana.

Ubrzo potom uhapšene su Srpkinja i njena koleginica – prenijeli su tamošnji portali.

Pretraživala otrove

Srpkinja je u policiji priznala da je ukrala 20.000 franaka sa staričinog računa, ali je tvrdila da nije htjela da je ubije. Pošto je utvrđeno da je preko telefona na internetu pretraživala otrovne biljke, pravdala se da je nabavila ricinusove sjemenke jer je htela da se ubije.

– Moj muž je bio nasilan prema meni, zato sam htjela da se ubijem i na internetu sam istraživala otrovne biljke. U međuvremenu sam odustala od samoubistva, pošto se moj muž smirio, a ja sam zatrudnila po treći put. Priznajem da sam penzionerki uzela novac i zbog toga se kajem i moram da živim s tim, ali nisam htjela da je povrijedim. Ja nisam zla osoba – ispričala je optužena.

Kada je riječ o koleginici naše državljanke i optuženom muškarcu, oni su se branili ćutanjem. Tužilaštvo je za Srpkinju tražilo kaznu zatvora od deset godina, dok je za drugo dvoje optuženih traženo da dobiju po četiri godine robije.

Advokat nesrećne starice zahtjeva da joj optuženi isplate 45.000 franaka odštete, kao i da vrate ukradenih 20.000 franaka i da isplate još 12.000 franaka za pravno zastupanje. Inače, ricinusove semenke su veoma otrovne, a medicinski stručnjaci upozoravaju da je samo desetak sjemenki dovoljno da izazove smrt odrasle osobe.

Uhapšene sestre svi hvalili

U anketi koja je sprovedena u Domu za stare u Laufenu obe optužene medicinske sestre su opisane kao veoma profesionalne i pune saosjećanje. Nikada nije bilo pritužbi na njih. Međutim, pošto je optužnica podignuta, a nakon razgovora sa korisnicom doma koja zamalo nije nastradala, odlučili smo da našim medicinskim sestrama damo otkaz – rekao je upravnik ovog penzionerskog doma.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79