Državni ministri 16. juna “polažu račune parlamentarcima”

Novi pokušaj da državni parlamentarci pitaju ministre o gorućim pitanjima u državi zakazan je za 16. juni. Iako su parlamentarci potrošili dobar dio mandata, tek sada bi trebali održati prvu posebnu zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta BiH o temi “Zastupnici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara”.

Svi dosadašnji pokušaji da na jednom mjestu budu predstavnici oba doma Parlamenta propadali su. Ova sjednica posljednji put je bila zakazana u martu ove godine, ali je tada otkazana zbog pandemije i pogoršane epidemiološke situacije.

Ni vakcina ni pomoć privredi

Upravo o (ne)snalaženju Vijeća ministara u vrijeme pandemije trebalo bi se raspravljati i na sjednici 16. juna, s obzirom na to da su pralmentarci pripremili brojna pitanja državnim minstrima o ovoj temi. Bit će i poziva na ostavke.

Da li će Vijeće ministara podnijeti neopozivu ostavku pitanje je koje je za ovu sjednicu pripremio Zlatko Miletić. U obrazloženju navodi da od dana imenovanja Vijeća ministara 24.12. 2019. godine nisu učinili nijednu korisnu stvar za građane, između ostalog da su izostale adekvatne mjere u imunizacij stanovništva, pomoći privrednicima…

Osim seta pitanja o ne(radu) tokom pandemije, parlamentarci očekuju odgovore i na brojna druga pitanja. Edita Đapo tako je članove Izvršno-obavještajnog odbora Zorana Tegeltiju, Biseru Turković i Vjekoslava Bevandu, koji po zakonu moraju osigurati legalan rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), pitala je li direktoru Osmanu Mehmedagiću istekla sigurnosna provjera za pristup podacima “tajno” i “vrlo tajno” te šta je Odbor učionio po tom pitanju.

Ugovor s Islamskom zajednicom

Denisa Bećirovića pak zanima šta je Vijeće ministara BiH učinilo s ciljem pomoći podrške usvajanju ugovora između države i Islamske zajednice u BiH, dok Dženan Đonlagić pita kada će Vijeće ministara preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Zukan Helez tražit će odgovor da li Vijeće ministara ima u planu staviti na dnevni red i usvojiti zakone iz 14 prioriteta Evropske komisije, dok Predrag Kožul od šefice bh. diplomatije Bisere Turković traži odgovor o statusu Martine Mlinarević, ambasadorice u Češkoj, s obzirom na to da nema univerzitetsku diplomu.

Između ostalog, parlamentracima bi trebao odgovarati i ministar pravde Josip Grubeša. Njega je Safet Softić upitao da li je Ministarstvo pravde BiH provelo odluku Ustavnog suda BiH, kojom je ministarstvu naloženo da izvrši upis Akademije nauka i umjetnosti BiH u državni registar pravnih osoba piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79